Slaapkamer

ZO RICHT JE EEN KLEINE SLAAPKAMER IN

De slaapkamer is een plek waar iedereen lekker tot rust wil komen. Deze plek moet dan ook fijn ingericht zijn. Als je een kleine slaapkamer hebt, dan kan dit een hele uitdaging zijn. Je moet een balans vinden tussen mooie, rustige en praktische meubels. Maar hoe doe je dat? Zo richt je binnen een paar stappen jouw kleine, maar fijne slaapkamer in.

Ga de hoogte in

Een kleine slaapkamer hoeft helemaal niet onpraktisch te zijn, je kan deze net zo fijn inrichten als een grote slaapkamer. Dit doe je onder andere door de hoogte in te gaan. Door hoge en lange meubels aan te schaffen, creëer je ruimte op de vloer. Kies voor een hoge, smalle kledingkast in plaats van een lage en brede. Ga voor nachtkastjes die aan het bad vastzitten of maak een klein plankje aan de muur voor je nachtlampje en glas water. Zo bespaar je ook weer ruimte op de vloer. Voor het bed wordt vaak aangeraden om deze wat hoger te zetten. Bijvoorbeeld door het bed op een verhoogd plateau te plaatsen en hier onder ruimte te creëren. Een andere optie is om een bed met lades te kiezen, of zelf opbergbakken te plaatsen onder je bed. Zo creëer je extra opbergruimte voor je spullen.

Spelen met licht

Als je slaapkamer weinig vierkante meters heeft, kan je veel trucjes toepassen waardoor de kamer groter lijkt. Licht speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe meer licht er in de kamer binnenvalt, hoe groter de ruimte lijkt. Kies daarom voor raamdecoratie die past bij jouw raam en de ruimte. Overgordijnen zijn populaire gordijnen voor in de slaapkamer. Deze geven de ruimte direct meer sfeer en hebben een fijne mate van lichtinval. Slaap je graag in een donkere ruimte? Kies dan voor verduisterende rolgordijnen die je overdag opendoet om het licht binnen te laten. Als je overdag toch wat meer privacy wilt, kun je ook verschillende raamdecoratie combineren. Als je bijvoorbeeld overgordijnen hebt kun je deze combineren met vitrage of plisségordijnen.

Kleurgebruik

Voor een kleine slaapkamer is het handig om met lichte basiskleuren te werken. Zo creëer je rust in de slaapkamer en deze oogt dan ook meteen groter. Ga voor witte muren en lichte accentkleuren om de slaapkamer te decoreren. Door geen donkere kleuren te gebruiken voorkom je dat je slaapkamer een donker hok wordt. Door het plafond een iets lichtere kleur te geven dan de muren, lijkt de ruimte nog net iets groter.

Keep it clean

Bij het inrichten van een kleine slaapkamer is het verstandig om niet te veel spullen neer te zetten. Gebruik ook niet te veel of hele opvallende accessoires, als je wilt dat de slaapkamer groter lijkt. Geef karakter aan de kamer door te werken met een paar eye catchers en houd de rest zo rustig mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan leuke kussens, een mooie grote ingelijste poster of een sierlijke lamp.