BadkamerKeukenSlaapkamerWonen

Vreemde aardappelgeur in de slaapkamer? Dit kan schimmel zijn!

Schimmel in huis is voor veel mensen een bekend probleem. Hoewel de badkamer een geliefde plek is voor dit vervelende probleem, komen schimmelsporen in de slaapkamer ook regelmatig voor. Niet alleen erg ontsierend, maar bovenal vies en zelfs slecht voor de gezondheid. Tijd voor wat meer informatie dus en tips over de aanpak er van.


Wat is schimmel precies?

Een schimmel is eigenlijk een minuscuul organisme dat zich graag hecht op vochtige oppervlakten. Eenmaal een plekje gevonden, zal dit organisme zich verder ontwikkelen. Dit proces gaat gestaag, maar kan flinke vormen aannemen als hier niets aan wordt gedaan. Wat begint met een paar onschuldig lijkende stipjes kan uitgroeien tot grote, donkere plekken. Zwarte schimmel is de soort die in huis het meest voorkomt. Over het algemeen heeft schimmel een typische, goed te herkennen geur. Er zijn veel manieren om het te omschrijven, maar een weeïge, muffe aardappelgeur komt een heel eind in de goede richting.


Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel heeft altijd te maken met de luchtvochtigheid in een ruimte. Zo staan oude woningen vaak bekend om hun schimmelproblemen, maar kan het ook in nieuwbouwwoningen voorkomen als er onvoldoende geventileerd wordt. Zo is de slaapkamer bij uitstek een plek waar veel (uitgeademd) vocht blijft circuleren als dit niet voldoende wordt afgevoerd. Wordt een ruimte wel goed geventileerd, maar is er toch sprake van schimmelvorming? Dan kan de oorzaak ook liggen in een lekkage.


De schadelijke gevolgen van schimmel in huis

Zowel voor de woning als voor de gezondheid is de aanwezigheid van schimmel onwenselijk. Wanneer een schimmel zich lange tijd op een oppervlakte hecht en de hoeveelheid toeneemt, zullen wanden en plafonds steeds meer aangetast raken en poreus worden. Adem je de schimmels in, dan kan dit leiden tot irritatie van de luchtwegen. Hoest en benauwdheid zijn dan ook veelvoorkomende problemen die hier hun oorzaak in vinden.

De oplossing voor elk probleem

Heb jij schimmelsporen in de slaapkamer geconstateerd, dan zul je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets mee moeten. Hieruit volgt natuurlijk de vraag: hoe kun je zwarte schimmel verwijderen? Kort gezegd heb je twee opties: of je gaat zelf aan de slag met middeltjes zoals soda, azijn en chloor of je laat het verwijderen door een professional. Dit laatste wordt om meerdere redenen sterk aangeraden. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar die wegen doorgaans niet op tegen voordelen die je er van ondervindt. Hieronder worden de belangrijkste genoemd:

  • Ten eerste is het zo dat het gebruik van bepaalde huismiddelen niet volledig zonder risico is. Ook de werking is niet altijd gegarandeerd. 
  • Ga je voor professionele reiniging, dan heb je te maken met iemand die precies weet hoe hij het probleem aan moet pakken. Wat dus ook een voordeel van professionele reiniging is, is dat zij de zwarte schimmel verwijderen op een grondige manier.