BadkamerInspiratieKeukenSlaapkamerWonen

Invloed van raamdecoratie op de sfeer in de woonkamer 

De raamdecoratie die je in huis gebruikt kan een grote invloed hebben op de sfeer binnen ruimtes. Zou je helemaal geen raamdecoratie gebruiken, dan vormen ramen een groot zwart vlak in de avond. Niet alleen ziet dit er ongezellig uit; ook is het geen fijn idee dat iedereen in het voorbijgaan aan je woning naar binnen kan kijken. Doordat het aanbod aan verschillende soorten en kleuren raamdecoratie groot is, zal het niet altijd even gemakkelijk zijn om hierin de juiste keuze te maken. Ga je bijvoorbeeld voor houten jaloezieën, of kies je voor een klassiek hangend gordijn van een dikke stof? In dit artikel lees je meer over het maken van een keuze bij de aanschaf van nieuwe raamdecoratie. 

Durf creatief te zijn met kleuren in je raamdecoratie 
Vaak is het verleidelijk om voor raamdecoratie, zoals plisségordijnen, te kiezen waarvan de kleur binnen hetzelfde palet valt als de kleur op de aangrenzende wanden. De raamdecoratie zal als gevolg hiervan zo min mogelijk opvallen. Dit is zonde, daar raamdecoratie je de mogelijkheid biedt om te spelen met verschillende contrasterende kleuren. Dergelijke contrasten geven de kamer een strakke, ietwat luxe uitstraling. Makkelijk is het creatief zijn met kleuren allerminst; je wilt voorkomen dat het contrast tussen kleuren de ruimte onnodig druk maakt. 

Tip: zoek op het internet naar voorbeelden van kleurencombinaties bij andere mensen thuis. Het geeft je een goed beeld van het resultaat wat het spelen met kleuren je op kan leveren. Durf jij voor twee contrasterende kleuren te kiezen in de woonkamer? 

Accentueer de hoogte door lange gordijnen te kiezen 
Wanneer je voor klassieke gordijnen kiest, loont het om gordijnen te nemen die tot op de grond komen. Deze langere modellen gordijnen accentueren de hoogte van een woonkamer, wat de ruimte groter en ruimtelijker zal laten ogen. Daarbij hebben deze lange gordijnen een ietwat statige, chique uitstraling. Zorg dat de gekozen stof en kleur past bij deze look! Niet iedere stof is hier geschikt voor. Vergeet daarnaast niet regelmatig de ruime onder en achter de gordijnen te stofzuigen. Het voorkomt dat het stof aan de onderzijde van het gordijn blijft kleven. 

Combineer verschillende soorten gordijnen 
De hangende gordijnen van een dikke stof, zijn goed te combineren met modellen van een dunner stofje. Zo laat je de klassieke gordijnen open overdag, terwijl de variant van een dunne stof je de gewenste privacy biedt op dat moment.