Slaapkamer

Waarom het juiste hoofdkussen zo belangrijk voor je nachtrust is

We weten zo onderhand bijna allemaal wel dat een goed hoofdkussen heel belangrijk is voor een goede nachtrust. Met het juiste kussen voorkom je nekpijn. Er is niets zo vervelend als wakker worden met nek- en of schouderpijn. ‘s Ochtends totaal niet uitgerust zijn om vervolgens wel weer fris en geconcentreerd op je werk te moeten verschijnen.

Wat te doen bij nekklachten?

Als je last hebt van rugklachten of nekklachten door een slechte nachtrust kan dit het plezier in je leven behoorlijk verpesten. Je bewegingsvrijheid kan flink worden beperkt. Neem deze klachten daarom echt serieus, en onderzoek wat een goed hoofdkussen kan betekenen voor je nachtrust. Met een goede nachtrust nemen nekpijn of rugklachten snel af. Onze ervaring is dat met het juiste hoofdkussen een groot deel of zelfs alle klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Welk hoofdkussen past bij mij?

Maar wat is nou het juiste kussen voor je? Dan is het belangrijk om eerst te kijken naar je huidige matras en je slaaphouding. Je slaaphouding is de houding die je voorkeur heeft tijdens het slapen. Dat kan zijn: je rug, je buik, je zij of een combinatie van deze drie. Er zijn ook slapers die de hele nacht door woelen, de zogenaamde woelwaters. Ook deze categorie (die verrassend veel voorkomt) heeft minstens zoveel behoefte aan goede ondersteuning en natuurlijk zijn ook hier geschikte hoofdkussens voor. 

Welke kussen bij nekklachten?

Voor rugslapers is het fijn dat het kussen in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Een bamboe kussen of een tencel hoofdkussen is hier zeer geschikt voor. Buikslapers hebben vooral een laag kussen nodig, bij een hoog kussen gaat de nek en de rug in een knik liggen waardoor je juist nekpijn en rugklachten in de hand werkt. Buikslapers adviseren we daarom een kapok kussen of een donzen hoofdkussen. Deze zijn goed vormbaar en lekker zacht. De zijslapers (deze zijn het meest vertegenwoordigd) hebben de ‘beste’ houding als het om slapen gaat. Dat wil niet zeggen dat zij minder steun nodig hebben. Zeker niet, ook voor de zijslaper is goede ondersteuning net zo van belang. Kies daarom een hoofdkussen dat zachte en stevige steun geeft voor je schouders en je nek. Vullingen die we zijslapers adviseren zijn: wol, traagschuim, latex, kapok en bamboe.

Welk hoofdkussen moet ik kiezen?

Je matras, en dan met name de veerkracht ervan, bepaalt mede welk hoofdkussen voor jou de beste match is. Is je matras vrij zacht en zakt je schouder er een beetje in weg? Dan is er minder ruimte over tussen je hoofd en het matras. Dus dan heb je ook een minder stevig of lager kussen nodig. Daarentegen is het bij een hard(er) matras belangrijk dat je kiest voor een steviger of hoger kussen, zodat de ruimte tussen je hoofd en het matras goed opgevuld wordt en je de juiste ondersteuning krijgt. Wil je zelf vaststellen wat de hoogte van je kussen moet zijn, meet dan de ruimte tussen je nek en het einde van je schouders. Het aantal centimeters is de ideale hoogte voor je hoofdkussen.

Waarom een traagschuim of tempur kussen?

Met een traagschuim kussen kun je alle kanten op. Ook als je gedurende de nacht veel woelt of regelmatig van houding wisselt is een traagschuim hoofdkussen een goede keus. Traagschuim, ook wel memory foam of tempur genoemd, vormt zich door de warmte van je lichaam en de druk helemaal naar de contouren van je hoofd en nek. Zo komen je spieren goed tot rust, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en profiteer je van optimale ondersteuning. Dus blijf niet rondlopen met schouder- of nekpijn en zorg voor de juiste slaapuitrusting zodat je weer fris en uitgerust de dag begint!