Badkamer

Hoe financier jij de verbouwing van jouw badkamer?

Je hebt besloten om je badkamer eens flink onderhanden te nemen, of te laten nemen. Dat klinkt als een strak plan. Het is nu een kwestie van een goede en betrouwbare aannemer vinden en voor jezelf uit te zoeken hoe je dit mooie project gaat financieren.

Begin bij het begin

Een belangrijke vraag: wat moet er precies gebeuren en wat kan eventueel nog even wachten? Natuurlijk is het ‘t makkelijkst en goedkoopst om de hele badkamer in één keer aan te pakken. Dat is ook zeker aan te raden als je je dat financieel kunt veroorloven. Bedenk dat een lening krijgen erg fijn is, maar dat je voorlopig dus maandelijks een vast bedrag terug gaat betalen. Wil of kan je dat niet? Begin dan met wat echt prioriteit heeft, bijvoorbeeld die douchecabine die op omvallen staat. De vraag is ook wat je door een ander moet laten doen en wat je zelf kunt doen of voorbereiden. Dat scheelt immers in de kosten.

Hypotheek ophogen

In sommige gevallen kan je je hypotheek ophogen voor een verbouwing aan je huis. Hiervoor geldt een belangrijke voorwaarde. Er dient namelijk een overwaarde te zijn op jouw woning. Dat is het geval als jouw huis in waarde is gestegen en de mogelijke verkoopprijs hoger is dan jouw hypotheekschuld. Is dat niet zo, maar neemt jouw woning in waarde toe door de verbouwing? Ook dan zijn er mogelijkheden voor het ophogen van je hypotheek. Je mag namelijk sinds 2018 slechts lenen tot 100% van jouw woningwaarde. Als je dus de oude badkamer volledig sloopt en vervangt door een compleet nieuwe en moderne natte ruimte, dan is dat zeker het geval. Een potentiële koper weet immer dat hij geen geld hoeft uit te geven aan de badkamer (als het zijn smaak is tenminste). Houd wel in gedachte dat je kosten gaat maken voor het ophogen (en opnieuw afsluiten) van je hypotheek.

Lenen voor je badkamer

Natuurlijk kan je ook een lening aanvragen voor jouw nieuwe badkamer. Dit noemen ze ook wel het financieren van een verbouwing. Je hebt dan in ieder geval niet te maken met de kosten voor bijvoorbeeld een notaris. Het verdient wel aanbeveling goed uit te zoeken welke lening bij jou past, en betaalbaar is en blijft. Juist in dit soort gevallen zijn de kleine lettertjes erg van belang. Heb je weinig kaas gegeten van financiële zaken? Vraag dan een vriend of familielid om even met je mee te kijken en wat vergelijkingen te maken tussen al die aanbieders die jou zo graag geld lenen. Als je tekent, zit je er immers aan vast. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet. In het laatste geval leen je simpelweg iets meer als de badkamer toch iets duurder uitvalt. Lees in beide gevallen heel goed de voorwaarden door en vergelijk de rentepercentages. Biedt de leverancier van jouw badkamer betaling in termijnen aan? Dat klinkt vaak interessanter dan het is. Je betaalt vaak een enorm hoge rente. Maak daarom een paar rekensommen of laat iemand anders dat voor je doen.