Verhuizen

Tips voor het vinden van een goede makelaar

Het gaat eindelijk gebeuren. Je bent helemaal klaar om een eigen huis te kopen. Je hebt ongetwijfeld op internet gekeken en in de gemeentes die voor jou interessant zijn rondgekeken. Het ene huis is nog mooier dan het andere, de beschrijvingen spreken je aan en van de foto’s ga je watertanden. Nu even pas op de plaats. Een huis kopen, dat doe je maar een paar keer in je leven. Denk je alles zelf te kunnen of heb je de assistentie en vooral de deskundige adviezen nodig van een makelaar? We geven je een aantal handige tips om te bepalen of je makelaarsdiensten nodig hebt en welke activiteiten je eventueel zelf kunt ondernemen. Een goede start is tenslotte het halve werk.

Een goede makelaar verdient zich terug

Je zult voor de makelaarsdiensten moeten betalen. Een makelaardij berekent courtagekosten, meestal een bepaald percentage van de koopprijs. Dit kan al snel ettelijke duizenden euro’s bedragen. Is dat het wel waard? Als je zelf een goede onderhandelaar bent, kun je erover denken om zelf de prijsonderhandelingen te voeren. Bedenk echter wel dat prijsonderhandelingen over vastgoed voor een makelaar dagelijkse kost is. De makelaar kent alle laatste transacties in jouw gemeente of straat. Laten we daarom beginnen met onze eerste tip: zoek een makelaardij waarmee je maatwerkafspraken kunt maken. In een persoonlijk onderhoud breng je jouw verwachtingen en wensen in kaart. Samen bepalen jullie wie wat doet en hoe jullie onderling contact houden. Veel mensen denken dat een makelaarscourtage een vastgesteld percentage is. In veel gevallen valt hierover te onderhandelen en een maatwerkafspraak te maken. Claim die ruimte dan ook.

Nog meer tips om een goede makelaar te vinden

Wie vertrouw je het meest met de aankoopopdracht van je huis? Een makelaardij die in het hele land actief is of een makelaar die al vele jaren in één regio werkzaam is en het aanbod op zijn duimpje kent? De vraag stellen staat gelijk aan hem beantwoorden. Een makelaar die niet alleen het plaatselijke aanbod goed kent, maar ook op de hoogte is van marktontwikkelingen, koop- en verkoopmotieven van de bevolking ter plaatse en bovendien een goed beeld heeft van de historische ontwikkelingen in zijn regio, kan beslist meerwaarde hebben. Daarnaast is het ook van het grootste belang dat je makelaar technisch goed op de hoogte is en meteen kan inschatten of je stante pede in je droomhuis kunt trekken of dat er nog vele duizenden euro’s verbouwingskosten noodzakelijk zijn. Een goede makelaar zal je een indicatie van een verbouwing kunnen geven. Hij heeft tevens een uitgebreid netwerk aan bouwdeskundigen die je kunt inschakelen voordat je tot koop overgaat.

De marktbenadering van een goede makelaar

Of je nu een huis wilt verkopen of aankopen, je moet weten op welke doelgroepen je het beste kunt mikken. Een goede makelaardij weet deze te definiëren en te vinden. Samen bepalen jullie hoe je het beste resultaat kunt krijgen met kosteneffectieve inspanningen. Alleen zoeken of adverteren via Funda? Of kan je makelaardij ook andere kanalen aandragen die veel sneller resultaat opleveren?
Kortom, maak een lijstje met wensen en eisen en zoek een makelaar die hier het best bij past.

Geef een antwoord