Verbouwen

De voordelen van zonnepanelen en wat je moet weten

Zonnepanelen zijn hét nieuwe ding om een duurzamere leefstijl te hebben. Steeds meer mensen zien er baat bij om zelf energie op te wekken, het kan je veel geld besparen en is nog eens een stuk beter voor het milieu ook. Maar het is best een heuse onderneming, zo je dak vol laten zetten met deze panelen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan begint.

Welke daken zijn geschikt?

Dit is het eerste waar je naar moet kijken. Zonnepanelen zijn het meest effectief als ze rond de 35o op een helling richting het zuiden zijn geplaatst. Zo krijgen ze de meest felle zon. Een helling van 20 o tot 60 o gericht naar het zuidwesten of zuidoosten is ook een mogelijkheid, dan zullen de panelen alsnog tot rond de 90% effectiviteit hebben. Platte en schuine daken zijn beide mogelijk, maar denk dus aan de richting van de zon.

Hoe lang duurt het voordat het rendabel is?

De kost van de zonnepanelen zal je terug verdienen binnen de 6 tot 8 jaar. Dit klinkt misschien lang, maar omdat zonnepanelen op zijn minst zo’n 25 jaar mee kunnen gaan, heb je er op de lange termijn erg veel profijt van. Een ander financieel voordeel is dat de woningwaarde van het huis stijgt. Zelfs als je er geen 25 jaar lang woont zal je er dus profijt uit kunnen halen.

Weinig onderhoud

Aan zonnepanelen zit weinig onderhoud. Als ze op een hoek van boven de 30o staan, dan zal de regen en wind deze vanzelf schoonmaken. Als de panelen platter liggen, is het aan te raden om deze minimaal een keer per jaar te reinigen of te laten reinigen.

Verzekerd?

Zonnepanelen vallen onder je bestaande opstalverzekering. Het kan zijn dat de opstalverzekering opnieuw berekend moet worden omdat de waarde uiteraard omhoog gaat, maar zonnepanelen zijn uit zichzelf enorm stevig, dus veel risico zal je er niet aan hebben. \

Wil je op de hoogte blijven van de laatste woontrends? Klik dan op de link.

Geef een antwoord