AlgemeenVerbouwen

Hoe je de kleur van de verf kiest voor het schilderen van een binnenmuur

Wil je de binnenkant van jouw woning een andere kleur geven, of ben je van plan om één ruimte of één muur te gaan schilderen. Dan is het belangrijk dat je de juiste keur kiest. Dat is nog niet zo makkelijk want het kiezen van een kleur moet je in één keer goed doen anders blijf je verf kopen en de muren overschilderen. Helaas kun je ook niet eerst zien hoe het resultaat wordt voordat je eraan begint. Daarom is het handig om een kleurenplan te maken, ook als je maar één muur wilt schilderen.

Maak een kleurenplan en zorg voor éénheid

Je kunt er voor kiezen om iedere kamer een andere tint te geven maar ergens moet je wel rekening houden met een eenheid anders wordt het echt een bonte bedoeling. Voordat je gaat starten met je kleurenplan is het verstandig om één van de vier kleur categorieën te kiezen en daarmee te starten. Het is mogelijk om de categorieën te combineren maar doe het dan op de juiste manier, bijvoorbeeld zoals hieronder omschreven is.

Frisse witte tinten

De veiligste en makkelijkste kleur categorie is de witte tinten. Deze kleuren geven een frisse en zachte uitstraling aan een ruimte. De kleuren zijn allemaal met evenveel wit gemengd waardoor ze prima bij elkaar passen en te combineren zijn.

Denk bijvoorbeeld aan licht groen, licht geel en licht blauw. Je kunt later de ruimtes met wat accessoires vullen die een fellere kleur hebben zodat je een contrast krijgt. Ga je een gladde muur een lichte kleur schilderen, kies dan voor bijvoorbeeld de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF verf. Deze matte muurverf zorg ervoor dat de muur niet irritant gaat glimmen als de zon erop schijnt.

Felle kleuren

Felle kleuren op diverse muren zorgen zeker voor een kleurrijk resultaat. Echter is het combineren van deze kleuren vaak wel wat gedurfd. Niet alle felle kleuren staan even mooi bij elkaar. Wil je veel kleur gebruiken kies dan liever voor één felle kleur die je combineert met een witte tint. Wil je het toch wagen om meerdere felle kleuren te combineren, leg ze dan op een kleurenkaart op elkaar en kijk wat het effect is. Gelukkig is een muur in het ergste geval altijd over te schilderen dus echt mis gaat het nooit.

Grijstinten 

Grijstinten geven rust in de ruimte. Grijstinten zijn absoluut niet saai, denk maar eens aan de kleuren grijsblauw, grijsgroen en taupe. Allemaal prachtige diepe kleuren die ook in veel lichtere tinten verkrijgbaar zijn. Het voordeel van grijstinten is dat ze allemaal perfect te combineren zijn. Als je kiest voor een snel drogende verf zoals bijvoorbeeld de Sikkens Alpha Projecttex dan kun je jouw verfklus binnen een dag afronden.

Donkere kleuren

De laatste kleurcategorie is de donkere kleuren. Ze geven een zeer warm effect aan een ruimte, zorg wel dat het optisch niet veel kleiner gaat lijken door alles donker te verven. Combineer dan liever zo’n donkere diepe kleur met een lichte kleur in dezelfde tint. Het gebruiken van donkere kleuren blijft altijd gewaagd maar heeft wel een zeer uniek resultaat als je de juiste kleur of de juiste kleuren kiest.


Geef een antwoord