VerhuizenWonen

5 valkuilen bij het kopen van een huis

Heb je je droomhuis eindelijk gevonden en wil je het huis gaan kopen? Dan is het verstandig om op de hoogte te zijn van de zaken die mis kunnen gaan. Zo kun je de grootste valkuilen zoveel mogelijk vermijden. Lees de tekst hieronder goed door om te weten welke de 5 grootste valkuilen zijn bij het kopen van een huis.

1.Geen hypotheekadviseur inschakelen

Wil je een bod uitbrengen op een woning, dan is het verstandig om eerst met een hypotheekadviseur te spreken. Een hypotheekadviseur kan vooral helpen tijdens het onderhandelingsproces en het regelen van alle zaken. Je profiteert namelijk van voordelen als professioneel advies en begeleiding op maat zodat je het perfecte huis kunt kopen. Er zijn talloze opties als het gaat om hypotheekoplossingen. Bekijk ze hier en check welke mogelijkheden er op je eigen wensen aansluiten.

2.Niet op de ligging letten

Als je op huizenjacht gaat binnenkort, let dan goed op de ligging van potentiële huizen die je wilt kopen. Neem een goed kijkje naar de omgeving en naar de sfeer die er in de buurt hangt. Check hoe bereikbaar winkels, scholen en je werk zijn vanaf het pand en ga na in hoeverre je in de buurt kunt parkeren. Je komt meer te weten over de ligging van het huis door de buurt op meerdere momenten van de dag te verkennen en door een praatje te maken met verschillende buurtbewoners.

3.Niet vaak genoeg gaan kijken

Op moment dat je een huis gaat kopen, zorg er dan voor dat je alle onderdelen van zowel binnen als buiten het pand kritisch bekeken hebt. Doe een eerste, een tweede en indien nodig zelfs een derde of desnoods een vierde bezichtiging van het huis zodat je 100% zeker weet dat je de perfecte woning gevonden hebt. Kijk naar onder andere de ruimte, de staat, de sfeer en de uitstraling. Voel tijdens de bezichtigingen ook aan hoe je je voelt in de ruimte en neem eventueel een deskundige mee naar de bezichtigingen.

4.Geen bouwkundige keuring laten doen

Het laten doen van een bouwkundige keuring kan meerdere voordelen met zich meebrengen. Je kunt via een bouwkundige keuring namelijk zien wat de huidige staat is van het pand, voordat je definitief tot aanschaf overgaat. Voorkom zo onnodig hoge kosten aan achterstallig onderhoud. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren kan wel wat extra geld en tijd kosten. Aangeraden is om de keuring op te nemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract.

5.Niet goed onderhandelen

Hoe beter je onderhandeling skills, des te meer je kunt besparen op de koop. De juiste onderhandelingsvaardigheden kunnen je duizenden euro’s schelen op de koopprijs van het huis. Vind je het proces om te onderhandelen niet eenvoudig of laat je de onderhandeling liever aan een deskundige over? Schakel dan een professioneel in. Maak echter eerst een vergelijking van meerdere aankoopmakelaars en kies aan de hand van je bevindingen voor de makelaar met de laagste prijs tegen de beste kwaliteit.