TuinVerbouwen

Een hele nieuwe tuin, waar begin je?

nieuwe tuin

Wanneer je net een nieuw huis hebt of gewoon niet blij bent met jouw huidige tuin, dan is het misschien tijd om helemaal overnieuw te beginnen! Maar hoe begin je aan zo’n grote taak, en welke fouten kun je beter niet maken?

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je de eerste schop in de grond zet, zal je eerst een idee moeten hebben van wat je nou eigenlijk wilt. Begin eerst met de ontwerp van de tuin hoe jij hem voor je ziet. Je kunt snelle schetsjes maken of andere impressies zoals een maquette of 3D model, waar jij het fijnste mee kunt werken.

De details maken de tuin

Daarna ga je inzoomen op de details. Voorbeelden van fouten tijdens de planning zijn een boompje dat ergens wordt geplant, maar die na een tijd groeien weer gekapt moet worden omdat de bladeren het gehele terras het grootste deel van de dag in de schaduw zet. Of een nieuwe tuin vol met kleurrijke planten die volledig dor is tijdens de winter omdat er geen winterharde planten neergezet zijn. Het belangrijkste dus is dat bij alles wat je toe wilt voegen aan een tuin nadenkt over:

  • Stand van de zon: Staat dit object vooral in de zon of vooral in de schaduw?
  • De schaduw die het creëert: maakt dit object schaduw voor andere dingen die zon nodig hebben?
  • Groeicriteria: Sommige planten groeien in andere seizoenen, of gaan langer of korter mee dan anderen. Het is belangrijk om hier een goed plan voor te maken zodat je het hele jaar door een fleurige tuin hebt. Let vooral op wintervaste en winterharde labels.
  • Langdurigheid: Veel elementen van een tuin zijn bedoeld om lang mee te gaan. Denk aan een terras, een grote boom, een schuur of een vijver.
  • Budget: Uiteraard is het belangrijk om het budget in het oog te houden. Als je meteen begint met bouwen kan het zijn dat je uiteindelijk geen budget meer hebt om de tuin af te maken, en dat kan er al snel slordig uit zien.

Wil je meer handige tips over het verbouwen van je tuin? Kijk dan ook eens op huisentuincomfort.nl

Geef een antwoord