VerhuizenWonen

7 kostenposten die nog bovenop de huisprijs komen

Kostenposten huis

Bij het kopen van een nieuwe woning moet je altijd rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Vaak worden deze namelijk niet in de huisprijs berekend en kan voor vervelende verassingen zorgen. Je kunt deze kosten verdelen in twee categorieën; financiering en aankoop.

Eenmalige kosten voor de financiering

Deze kosten omvatten de toekomstige financiering van jouw nieuwe woning. Het gaat hier onder andere om:

  • Taxatie: Bij de aankoop van een nieuw huis wilt de bank weten wat het waard is. Daarvoor laat je een taxatierapport opzetten, zodat je dit kunt laten zien. Deze staat op jouw kosten. Reken hier tussen de €250,- en €350,-.
  • Notaris: De notaris zal voor jou een hypotheekakte opzetten, waarin vrijwel alle informatie, voorwaarden en gegevens staan die belangrijk zijn. Dit is op jouw kosten, en reken hier zo’n €500,- voor.
  • Bankgarantie: De verkoper van het huis zal graag zekerheid willen, en aan je vragen of je borg wilt inleggen. Dit kan oplopen tot zo’n 10% van de woonwaarde en dit bedrag kun je bij de bank aanvragen. Hier betaal je uiteraard rente over.

Eenmalige kosten voor de aankoop van het huis

Deze kosten omvatten de aankoop van de woning zelf. We spreken dan onder andere over:

  • Overdrachtsbelasting: Dit is een verplichte kost voor iedereen die in Nederland een bestaand huis koopt. Dit is standaard 2% van de waarde.
  • Leveringsakte: Voordat een nieuw huis echt van jou is, moet je een leveringsakte ondertekenen. Voor dit document rekent de notaris ook weer een bedrag. Meestal zo rond de €400,-
  • Makelaarskosten: Mocht je de diensten van een makelaar inschakelen, zal je daar ook wat geld voor moeten rekenen. De prijs hiervan ligt bij de makelaar zelf, en zal ook gebaseerd zijn op die hoeveelheid taken die je op de makelaar legt.
  • Roerende zaken: Mocht je bestaande aspecten overnemen van de vorige beheerder, dan worden die later ook berekend in de prijs. Denk aan bepaalde apparatuur, vloerbedekking, tapijten en andere meubels. Tenzij je iets anders hebt afgesproken met de koper, zullen deze niet zomaar gratis zijn.

Vindt de boekhouder of accountant die bij u past, neem een kijkje op de website nl.ageras.com

Geef een antwoord