InspiratieTuinWonen

Verschillende soorten poorten

Er zijn veel verschillende redenen om een omheining te plaatsen. Van het afbakenen van een stuk grond, tot privacy, tot het binnenhouden van huisdieren. Bij ieder soort omheining hoort ook een poort: anders kan je zelf nauwelijks meer naar binnen en buiten. Het vinden van een poort is vaak zelfs lastiger dan het vinden van een omheining. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten poorten.

Houten poorten

Een houten poort is vaak erg karakteristiek: ze geven een nostalgische uitstraling aan de omheining en de rest van het perceel. Daarnaast valt er op dit gebied veel te kiezen. Buiten het ontwerp en de constructie van de poort is er ook nog eens de keuze uit verschillende soorten hout. Je kan hier onder andere kiezen uit kastanjehout, eikenhout of douglas hout. Zo is er voor iedere omheining wel een mooie houten poort te bedenken. Je zou dus ook bij een weiland gebruik kunnen maken van een houten poort, bijvoorbeeld een zogenaamd boerenlandhek.

Metalen poorten

Een metalen poort kan ook erg mooi zijn. Ze zijn vaak beschikbaar in verschillende designs: van klassiek tot modern. Een voordeel is dat ze redelijk onderhoudsvrij zijn, maar nog wel onderhevig kunnen zijn aan roest. Dit is niet alleen slecht voor de uitstraling van de poort, het komt ook de levensduur niet ten goede. Daarnaast is metaal een goede geleider van warmte, waardoor de poort in de zomer erg warm kan aanvoelen en in de winter juist weer erg koud kan aanvoelen.

Kunststof poorten

Mensen zullen bij het plaatsen van een poort niet direct aan kunststof denken. Toch is dit wel een optie om te plaatsen. Het grootste voordeel hieraan is dat kunststof een onderhoudsvrij materiaal is. Afhankelijk van de kwaliteit van de poort, resulteert dit ook in een lange levensduur. Het strakke uiterlijk van kunststof past goed bij moderne tuinen, maar kan wel kil overkomen.

Geef een antwoord