Tuin

Een tuin op het zuiden, zegen of vloek? (En wat betekent het voor je tuinindeling)

Een tuin op het zuiden kan een zegen zijn als je een echte zonaanbidder bent, maar het kan ook een vloek worden als je niet weet hoe je je tuin daarop moet inrichten. De zon kan namelijk behoorlijk intens zijn in de zomer, waardoor het flink warm kan worden en planten het moeilijk kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes en een slimme indeling te maken. Denk hierbij aan de juiste planten, maar ook dat je zithoek voldoende schaduw heeft. Een trend is om zelf een loungebank te maken die perfect bij je tuin past. Bedenk wel dat je dan op maat gemaakte kussens nodig hebt die geschikt zijn voor buiten. Hieronder vind je handige tips over hoe je je tuin op het zuiden het beste kunt inrichten.

De voordelen van een tuin op het zuiden

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat een tuin op het zuiden niet helemaal slecht is, in tegendeel zelfs! Veel planten houden van zon en doen het juist goed in een zonnige omgeving. Maar als je niet oppast, kan de zon ook schade toebrengen aan sommige planten. Zorg daarom dat je de plantenkeuze aanpast aan de hoeveelheid zon. Kies bijvoorbeeld voor planten die bestand zijn tegen zon en die in staat zijn om zichzelf te beschermen tegen hitte.

De indeling en inrichting

Een andere belangrijke factor in het ontwerp van een tuin op het zuiden is de indeling. Op het midden van de dag kan de zon zeer intens zijn en het kan een uitdaging zijn om schaduw te vinden. Creëer daarom een overdekte plek waar je kunt ontspannen en afkoelen. 

Tuin op het zuiden onderhouden

Daarnaast is het belangrijk om te investeren in een kwaliteitssysteem voor irrigatie en plantenonderhoud. Tijdens de zomermaanden moet je regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat je planten genoeg vocht hebben om sterk en gezond te blijven. Dit geldt ook voor schaduwplanten. Het verhogen van de bodemvruchtbaarheid zal de gezondheid van de planten verbeteren.

Creëer voldoende schaduw

Ten slotte, als je tuin helemaal is ingedeeld, maar je nog steeds last hebt van te veel zon, overweeg dan de mogelijkheid om schaduwdoeken toe te voegen. Schaduwdoeken zijn gemaakt van ademende materialen en zorgen voor een prettige beschutting tegen de zon. Dit is een hele eenvoudige en goedkope oplossing, die ook nog eens sfeer geeft aan je tuin!

Kortom, een tuin op het zuiden kan een groot succes zijn als je een slimme indeling maakt. Het is dus ook belangrijk om dit in gedachten te houden bij het kiezen van je planten. En om ze voldoende water te geven natuurlijk. Door het volgen van deze tips, creëer je een prachtige tuin op het zuiden die gezond, mooi en functioneel is. Veel succes en geniet van het zonnetje!