Tuin

Schaduwplanten

Er wordt vaak gedacht dat planten niet groeien in de schaduw, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn genoeg planten te vinden die prima groeien in de schaduw. In dit artikel lees je meer over schaduwplanten.

Schaduw in de tuin

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je schaduw hebt in je tuin. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door omringende gebouwen of hoge beplanting zoals bomen en struiken. Wanneer de zon maar maximaal twee uur per dag in je tuin schijnt heb je een echte schaduwtuin. Schijnt de zon maximaal vier uur per dag, dan is er sprake van een halfschaduw tuin. Maar in beide tuinen zullen schaduwplanten het goed doen.

Vaste schaduwplanten

Enkele voorbeelden van vaste planten die goed groeien in de schaduw zijn bepaalde soorten siergrassen, varens, Lelietje-van-dalen en de ooievaarsbek. De ooievaarsbek doet het bovendien ook prima in de zon, dus is wat dat betreft echt een heel makkelijke plant.

Schaduwplanten die bloeien

Heb je veel schaduw in je tuin maar wil je wel graag planten die bloeien? Dan zijn monnikskap, rododendrons en dwergmispel een mooie keuze. En kerstrozen zijn mooie borderplanten voor in de schaduw.

Groenblijvende schaduwplanten

Wil je ook in de winter kunnen genieten van mooie planten in je tuin, dan kun je kiezen voor groenblijvende planten die het ook goed doen in de schaduw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, de buxus, zegge en mahonia.

Klimplanten voor in de schaduw

Wil je klimplanten in je tuin? Geen nood, er zijn ook genoeg klimplanten te vinden die goed groeien in de schaduw. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de hedera, oftewel klimop. Maar ook kamperfoelie en de klimhortensia doen het prima in de schaduw.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg mooie planten te vinden die prima groeien in de schaduw. Dus ook al heb je een tuin met veel schaduw, er zijn nog genoeg opties te vinden om te kunnen genieten van mooie bloemen en planten in je tuin!