VerbouwenWonen

De verschillende soorten thermostaten

Een traditionele thermostaat regelt de temperatuur van uw huis of kamer op basis van de gewenste temperatuur en de ingestelde tijd. Dit creëert een aangename leefomgeving, maar is niet altijd praktisch of energiezuinig. Als alternatief kunt u daarom kiezen voor slimme thermostaten. Een compleet overzicht van alle soorten thermostaten en hun prijzen vindt u in onderstaand overzicht.

Soorten thermostaten en hun voordelen

Wanneer u een nieuwe thermostaat wilt kopen, is het belangrijk dat u niet alleen naar de prijs kijkt, maar ook naar de mogelijkheden. Hoe beter u de thermostaat kunt instellen op basis van uw behoeften, hoe minder energie u zult verbruiken. We onderscheiden drie grote groepen:

Digitale thermostaat

De digitale thermostaat wordt tegenwoordig het vaakst gekozen vanwege de veelzijdigheid en de programmeermogelijkheden. U kunt voor elke dag een ander temperatuurscenario instellen. Ook de bescherming van de vriezer en de comforttemperaturen kunnen eenvoudig worden ingesteld met een digitale thermostaat. Op dit gebied is de honeywell thermostaat de beste optie. Prijs digitale thermostaat: Tussen 75 en 200 euro.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is via WiFi verbonden met het internet. Zo voorspelt hij wanneer uw verwarming moet worden aangezet. Een smart thermostat kan op afstand bediend worden met uw smartphone. Gaat u naar het huis en staat uw verwarming nog aan? Geen paniek, de verwarming gaat automatisch uit. Zo bespaart u op uw energiefactuur. Ook op het gebied van slimme thermostaten is een honeywell thermostaat de beste optie. Prijs slimme thermostaat: tussen 150 en 500 euro.

De Klokthermostaat (verouderd)

De klokthermostaat werkt met een tijdmechanisme dat de warmtetoevoer tussen bepaalde uren regelt. Dit is vooral praktisch wanneer u in de winter thuiskomt na een lange dag werken. Het huis zal aangenaam warm zijn omdat de verwarming een half uur of een uur eerder werden geactiveerd. Dit is ook perfect mogelijk met de digitale thermostaten. Prijs klokthermostaat: Tussen 40 en 80 euro

De conventionele thermostaat (niet meer beschikbaar)

De thermostaat met kwikschakelaar is de eerste generatie verwarmingsautomaten. Dankzij de temperatuurmeting via kwik ontsteekt de thermostaat automatisch bij lage temperaturen en gaat hij weer uit als de temperatuur is bereikt. Omdat kwik niet meer gebruikt mag worden, zijn dergelijke thermostaten niet meer verkrijgbaar in de winkel. Prijs kwikthermostaat: Tweedehands beschikbaar voor 20 euro