InterieurKeukenWonen

Tips voor een kindvriendelijke woning

kindvriendelijke woning

Voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar is de thuiswoning vaak een best gevaarlijke omgeving. Hoe kan jij de woning zo indelen dat kinderen zich volop uit kunnen leven in huis zonder dat ze risico lopen, en zonder dat jij ze alle uren van de dag in de gaten hoeft te houden?

Gevaar buiten bereik

We beginnen misschien met een open deur, maar zorg dat jonge kinderen nooit toegang hebben tot objecten die direct gevaar voor ze vormen. Denk hierbij aan:

Fornuis: Vooral bij gasfornuizen kan het al snel dat een kruipend of rondtastend kind het gas aan zet. Er zijn speciale kindvriendelijke knoppen waardoor dit niet meer gebeurt.

Oven: Ovens worden niet allen van binnen heet, soms van buiten ook. Een kind kan zich hier met de dunne huid snel aan branden. Er zijn speciale hekken die op de ovendeur gemonteerd worden en een stuk uitsteken, zodat kinderen niet bij de warmte kunnen komen.

Schoonmaakmiddelen: Jonge kinderen hebben een natuurlijk instinct om aan nieuwe dingen te likken, proeven of ruiken, en dit kan erg schadelijk zijn bij agressieve schoonmaakmiddelen. Bij veel mensen staan ze onder de goot, waardoor het perfect bereikbaar is voor een kruipend kind. Doe er in dat geval een slot of kindvriendelijke klink op. Als het kan, zet de middelen op een hoge plek.

Trap: Een groot gapend gat waar een kind zomaar in kan kruipen. Zorg voor een klaprekje waar het kind niet zomaar doorheen past of overheen kan klimmen

Zorg voor afleiding

Een effectieve manier om kinderen weg te houden bij het gevaar, is om ze af te leiden. Zorg in elke ruimte voor een speelhoekje waar ze bezig kunnen zijn. Als je dit alleen in de woonkamer hebt, zal dat niet echt helpen als je samen met ze in de keuken bezig bent, dus probeer het zoveel mogelijk uit te spreiden. Kinderen zijn heel nieuwsgierig, dus als je die behoefte zelf als vervult zullen ze minder snel graaien naar andere, gevaarlijkere objecten.

Geef een antwoord