Interieur

Interieur van je woning aankleden met passende plisse gordijnen

Bij het inrichten van een woning wordt veel aandacht besteed aan het meubilair, de kleur van de wanden en accessoires zoals vazen en planten. Raamdecoratie komt vaak pas laat ter sprake. Dit komt waarschijnlijk omdat ruimtes doorgaans ingericht worden in daglicht, in de avonduren ziet een kamer er compleet anders uit. Het raamoppervlak wordt dan bedekt met gordijnen, en veelal nog een flink deel van het muuroppervlak. Dit heeft een enorme invloed op het interieur van je woning. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden die plisse gordijnen te bieden hebben.

Wat zijn plisse gordijnen?

Plissé is het Franse woord voor geplooid. Plisse gordijnen (in praktijk geschreven met ‘e’ of met ‘é’ zijn dus gordijnen met een plooi. In tegenstelling tot horizontale schuifgordijnen waarbij de plooien een ronde vorm hebben, betreft het hier een harmonica stijl plooi. Er zijn daarin twee types te onderscheiden:

  • Enkele laag: Dit het standaard geplooide plisse gordijn, dat van de zijkant gezien op een groot aantal ‘v’ letters aan elkaar gerijgd lijkt te zijn. Dit is een nette stijl met een vriendelijk prijskaartje.
  • Dubbele laag: De ‘duette’ plissé gordijnen hebben een honingraatvorm door de dubbele laag materiaal. Naast het design helpen de luchtkussens de woning beter te isoleren.

Uiteindelijk is de keuze voor enkele of dubbele laag afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. De thermische isolatie van de duette uitvoering biedt met name in woningen met minder goed geïsoleerde vensters voordeel. Een enkele laag zal doorgaans wel goedkoper zijn in aanschaf. Toch adviseren we om niet alleen naar het prijskaartje te kijken. Hoge kwaliteit raamdecoratie kan jaren langer meegaan, het staat mooier en de bediening is doorgaans ook beter.

Boven, beneden en beide

Een onderscheidende eigenschap van plisse gordijnen ten opzichte van andere soorten raamdecoratie, is de optie om de gordijnen van boven naar onder én van onder naar boven te openen. Dit is overigens geen standaard optie, wanneer je hier gebruik van wilt maken controleer dan voor aankoop wat de mogelijkheden zijn. Met twee manieren van openen en sluiten heb je meer controle over invallend licht, daarnaast biedt het ook voordeel op het gebied van privacy.

Modern en klassiek, het kan allemaal!

Wat betreft uitstraling kun je alle kanten op met plisse gordijnen. Er zijn volop kleuren, van neutraal tot aan felle en frisse kleurtjes. De huidige trend is kleurrijk, maar als je meer van wit of beige houdt is dat ook zeker mogelijk. Een patroon is niet nodig omdat de plooi al voldoende dynamiek in de raamdecoratie brengt. Een print zou het geheel alleen maar druk maken, maar niet echt mooier. Wat betreft materiaal adviseren te investeren in hoge kwaliteit materialen. Die zorgen direct voor een rijk en verzorgd geheel, daarnaast kan dit de levensduur ook aanzienlijk verlengen.

Raamdecoratie als energiebesparing

Een interessant voordeel van duette plisse gordijnen dat niet altijd genoemd wordt is de isolerende waarde. De honingraatstructuur is gevuld met lucht wat de isolatiewaarde van de ruiten kan verhogen. Dit betekent minder stoken in de winter, en minder opwarming in de zomer. Bij felle zon is het ook zeker aan te bevelen om aan de buitenzijde voor een lichte kleur te kiezen. Dit weerkaatst zonlicht en beperkt opwarming in huis.

Meer mogelijkheden met slimme gordijnen

Maak het interieur van je woning helemaal compleet met elektrische raamdecoratie. Zo kun je PoweredBlinds bestellen als plisse gordijn, het is overigens ook mogelijk om rolgordijnen en schuifgordijnen van een elektrisch systeem te voorzien. Dit geldt zowel voor nieuwe raamdecoratie op maat gemaakt als voor bestaande gordijnen. Somfy levert bijvoorbeeld ook gordijnrails met ingebouwde motor voor vrijwel alle soorten gordijnen. Dit zijn enkele voordelen van slimme gordijnen:

1. Overal in huis controle: Sluit vanuit de huiskamer alvast de gordijnen in de slaapkamer. Of open vanuit je eigen slaapkamer de gordijnen bij de kinderen wanneer het tijd wordt om op te staan.

2. Inbraakpreventie bij afwezigheid: De hele tijd gordijnen open of juist dicht is een teken dat je niet thuis bent. Dit trekt inbrekers aan. Stel een timer in of beter nog; een lichtsensor om indringers om de tuin te leiden.

3. Direct privacy bij zonsondergang: De zon gaat onder, terwijl je lekker bezig bent in huis. Wellicht heb je ook al automatische smart home verlichting, koppel deze lampen aan de raamdecoratie en sluit direct de gordijnen.

4. Heerlijk ontwaken met slimme raamdecoratie: Wanneer je kiest voor fluisterstille elektrische plisse gordijnen wordt je niet gewekt door brommende gordijnen, maar door het zonlicht dat door de ruiten schijnt. Dit is een heel aangename wijze van wakker worden die perfect aansluit op je bioritme.

Plisse gordijnen zijn mooi én veelzijdig voor iedere ruimte in de woning.