InspiratieInterieur

5 voordelen van een QLED televisie

Wanneer je een nieuwe televisie gaat uitzoeken, vliegen de termen je om de oren. Je kunt kiezen uit verschillende soorten: LCD, LED, OLED en QLED. In deze blog lees je meer over de voordelen van een QLED-televisies, de redenen waarom je voor dit beeldtype zou moeten kiezen.

De grootste kleurvolume

QLED staat voor Quantum-dot Light Emitting Diode. De televisies maken gebruik van een Quantum-dot filter. Dat bestaat uit minuscule nanokristallen die licht omzetten in kleur. Dat filter zorgt ervoor dat de kleurvolume 100% is en dat de kleurenoutput precies gecontroleerd kan worden. Je zal daarmee een subtiele kleurnuance in een bloemenveld of vacht van een dier direct herkennen.

De grootste helderheid

Een hoge helderheid is belangrijk om felle kleuren goed weer te kunnen geven. Voor een HDR-beeld heeft een televisie 1000 nits nodig en een QLED tv produceert er tussen 1500 en 2000. Dat maakt dat een QLED tv kleuren onwijs helder weergeeft, ongeacht de lichtsterkte. Je ziet volle en natuurlijke kleuren onder alle omstandigheden, waardoor de scenes van jouw favoriete films en series erg realistisch overkomen.

Grote en verschillende formaten

Waar OLED-televisies maar in een paar formaten te verkrijgen zijn, kan je voor een QLED-televisie alle kanten op. Zo heb je onwijs grote QLED televisies van wel 82 inch, wat staat voor 208 cm. Maar je kunt ook kiezen voor kleinere modellen van 43 inch, wat staat voor 109 cm. Daardoor zijn QLED-televisies ideaal voor in een woonkamer, maar ook voor in een kleinere slaapkamer of keuken. 

Zo weinig mogelijk reflectie

De mooie kleuren van die een QLED televisie weergeeft, wil je natuurlijk altijd even goed blijven zien. Niets is zo vervelend als licht dat in het beeldscherm weerkaatst. Gelukkig heb je daar bij een QLED-televisie geen last van, want licht weerkaats daar niet in. Dat komt door een speciale laag op het scherm die weerspiegeling tegenhoudt. Je hoeft dus niet steeds het toestel bij te draaien als er licht in schijnt, maar kunt gewoon blijven kijken, zelfs bij donkere scenes.

Geen risico op inbranden

Wanneer je voor een langere tijd hetzelfde scherm op jouw televisie aan hebt staan, verhoogt het risico dat dit inbrandt. Er blijft dan een lichte schim op je scherm staan die je steeds blijft zien, ook al verandert het beeld. Bij een QLED televisie hoef je daar gelukkig niet bang voor te zijn. Zelfs na 72 uur hetzelfde beeld weergeven, vertoont dit beeldtype geen teken van inbranden. Dat is te danken aan de Quantum Dots, die na een lange periode niet in kwaliteit achteruitgaan.