Wonen

Maak uw huis en tuin levensloopbestendig

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Niet alleen de woning dient daarvoor aangepast te worden, maar ook de tuin. Voor de gezondheid en het humeur is het namelijk van belang dat ouderen nog steeds geregeld naar buiten gaan. Zo wordt voldoende zonlicht opgevangen en daarmee vitamine D. Ook zorgt de tuin voor afwisseling en daarmee een hogere levenskwaliteit. 

Om de tuin praktisch en veilig te maken kunnen er bepaalde aanpassingen worden gedaan. Je vind hier een handig overzicht:

Vlakke bestrating
oneffen tegels zorgen voor een verhoogde kans op vallen. Door dit op te lossen kan de bewoner met een veiliger gevoel door de tuin wandelen. Daarnaast zal het gebruik van een rollator, rolstoel of scootmobiel makkelijker worden. 

Verlichting en de luchtkwaliteit
In veel seniorenwoningen kan het vrij donker en muf zijn. Ouderen houden vaak van een wat hogere kamertemperatuur waardoor er soms te weinig wordt gelucht. De luchtkwaliteit neemt hierdoor af. Niet alleen voor de gezondheid maar ook mentaal is het fijn om frisse lucht te ervaren.

Naast de lucht is ook de verlichting van belang. Goede verlichting kan er voor zorgen dat een vrolijker gevoel wordt ervaren en de bewoner ook beter kan zien. De lampen aan doen wordt soms vergeten of kan een drempel zijn in verband met de inspanning. Een afstandsbediening en/of tijdklok kan uitkomst bieden.

Bloeiende beplanting
De wereld wordt vaak steeds kleiner na mate je ouder wordt. Natuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld niet meer lekker wandelen door een park of natuurgebied. Mooie natuur naar de tuin halen kan daarom fijn zijn. Zorg bijvoorbeeld voor veel leven in de tuin door middel van vogelhokjes en vogelvoeding.
Verder kunnen mooie planten zorgen voor een fijn gevoel. Tijdens de zomermaanden kunnen een paar bakken met zomerbloeiers voor extra vrolijkheid zorgen. Water geven kan tegenwoordig al eenvoudig via besproeisystemen. Zelfs specifiek voor bloempotten.

Zorg voor vrolijkheid
Doordat het leven vaak steeds minder te bieden heeft na mate het ouder worden, is het goed om te zorgen voor voldoende vrolijkheid. Zorg bijvoorbeeld voor een radio binnen handbereik. Ook de tv en hobby’s kunnen een leuke afleiding bieden. Probeer bijvoorbeeld eens handig hobby’s zoals sjoelen, lezen, puzzelen, een moestuintje op hoogte, sporten voor ouderen of darten. Ook een huisdier kan zorgen voor extra gezelligheid. 

Drempelhulpen
In de tuin en in huis kunnen drempels een vervelend obstakel zijn. De drempels kunnen namelijk zorgen voor extra valgevaar. Maar ook voor extra ongemak, bijvoorbeeld wanneer de bewoner een rollator gebruikt. Om dit te voorkomen kan een drempelhulp worden gebruikt. Dit is een helling die voor de drempel wordt gelegd. Hierdoor kan de bewoner geleidelijk over de drempel lopen. 

Niet alleen bij een rollator maar ook in de tuin met bijvoorbeeld een fiets kan een drempel lastig zijn. Ook buiten kunnen drempelhulpen fijn zijn en de kans op vallen verkleinen. Drempelhulpen van rubber en Aluminium zijn bestand tegen vocht. Binnen worden meestal oplopen van rubber gebruikt.

Voor een beter beeld van de mogelijkheden vind je via de volgende link diverse uitvoeringen: drempelhulpen.