Interieur

Het perfecte alternatief, de pvc vloer

Pas een decennia geleden was de pvc vloer nog geen concurrent te noemen van het populaire laminaat en iets duurdere parket. De afgelopen tien jaar is hier echter een grote verschuiving te zien. Pvc vloeren zijn bezig aan een flinke opmars in populariteit. Waar er tien jaar geleden nog weinig keuze was wat betreft deze vorm van vloer afwerking, is deze markt ontzettend gegroeid. Ook de kwaliteit heeft een flinke sprong gemaakt. Een pvc vloer was voorheen goed te herkennen. Ondanks het motief, was het vaak duidelijk te zien dat dit van pvc was gemaakt.

Hoe zit een pvc vloer in elkaar?


Simpel gedacht is een pvc vloer niet meer dan een kunststof tegel met daarop een motief. Voor wie verder kijkt, ziet gelijk dat het meer is dan op het eerste oog zichtbaar. Zo is een pvc vloer opgemaakt uit drie verschillende lagen. Aan de onderkant zit de zogenaamde rug. In het midden zit de tussenlaag en aan de bovenkant zit de toplaag die zorgt voor het motief

Grootste voordelen


Misschien wel het grootste voordeel te noemen is zijn waterbestendigheid. Waar houten vloeren gaan werken bij een beetje vocht en zelfs beschadigd kunnen raken bij veel vocht heeft de pvc vloer dit niet. Door het gebruikte materiaal is dit een kwestie van met een doekje afnemen en klaar ben je. Ook is dweilen een genot door de effectiviteit en snelheid waarmee dit gedaan kan worden bij pvc vloeren. Naast zijn waterbestendigheid is een ander voordeel van deze vloer het feit dat hij erg slijt, stoot en kleur vast is. Dit komt omdat de bovenkant van de tegel is afgewerkt met Polyurethaan. Door het gebruik van dit materiaal krijgt de pvc tegel zijn bescherming. Hierbij geldt wel hoe dikker de tegel hoe beter hij bestand is tegen stoten en slijten.

Een pvc vloer is ook erg makkelijk te leggen. Het materiaal zelf is erg flexibel dus dat maakt het passen en meten een stuk makkelijker. Zorg wel voor een scherp stanleymes om het werk gemakkelijker te maken. Geen zin om je vloer te lijmen? Er zijn ook pvc vloeren te leggen met een kliksysteem zoals laminaat. Vloerverwarming is ook ideaal in combinatie met een pvc vloer. Houten vloeren isoleren de warmte dus zullen er voor zorgen dat je flink moet stoken wil je iets van deze warmte voelen. Een PVC vloer geleid juist de warmte. Dit zorgt voor een effectieve manier van verwarming die ook nog eens erg snel toegepast kan worden.

Als er op de portemonnee gelet moet worden is dit ook nog eens een voordeel. PVC vloeren zijn er in vele soorten motieven te krijgen. Van een betonnen vloer tot een echt parket. Er zijn vele soorten keuzes als het gaat om pvc vloeren. Deze duurdere vormen van vloerafwerking beginnen vaak al vanaf een euro of vijftig per vierkante meter. Met de pvc variant ben je hier nauwelijks de helft van kwijt, terwijl niemand het verschil kan zien tussen deze soorten van vloerafwerking.

Zelfs in visgraat verkrijgbaar


Een pvc vloer is dus het beste alternatief voor veel verschillende vloeren. Tot voor kort was dit niet tot nauwelijks het geval met een pvc visgraat motief. Door middel van het kliksysteem is dit veranderd. Het werkt praktisch hetzelfde als bij een laminaten vloer. Toch zit er een klein verschil in wat de pvc vloer zo ideaal maakt voor een visgraten motief. Door het stootbestendige materiaal kun je deze delen goed vast zetten door het aan te tikken met een nylonhamer. Dit maakt het leggen een stuk makkelijker. Zorg er wel voor dat je de delen eerst voor zaagt. Dit bespaart je achteraf een hoop tijd.