Interieur

Alles over pelletkachels

Misschien heb je er al eens eerder van gehoord, maar nu we de winter in aan en het kouder wordt zijn veel mensen geïnteresseerd in kachels en pelletkachels. Lees hier verder voor meer informatie over de voor- en nadelen van een pelletkachel, de kosten en waar je een pelletkachel het beste kan kopen.

Wat is een pelletkachel?

Je ken vast wel de klassieke houtkachel. De pelletkachel is een moderne variant daarvan. Er komt warmte vrij bij de verbranding en door de afvoerpijp of schoorsteen worden rookgassen en fijnstof actief naar buiten afgevoerd. Het grootste verschil tussen pelletkachels en houtkachels is de verbranding. Bij een houtkachel verbrand je hout en bij een pelletkachel verbrand je pellet. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels. De houtkorrels stoten minder fijnstof uit dan hout, geven meer warmte en zorgen voor een schonere verbranding.

De voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel heeft vele voordelen. Zo kunnen de pelletkachel eenvoudig geïnstalleerd worden en is er geen gasaansluiting nodig. Deze manier van verwarmen is zeer betaalbaar en zorgt voor minder uitstoot van fijnstof dan houtkachels. Daarnaast is een goede isolatie niet vereist om je huis te verwarmen met een pelletkachel.

De nadelen van een pelletkachel

Naast de voordelen heeft een pelletkachel ook wat nadelen. Zo moet je het reservoir regelmatig bijvullen, is er een droge opslag nodig voor de pellets en is er een CO2 uitstoot.

Is een pelletkachel iets voor jou?

Veel vrijstaande woningen die afgelegen staan hebben niet altijd toegang tot het vaste net. Aanleggen van een gasleiding is duur voor een enkele woning. Je moet dus opzoek naar een oplossing. Een elektrische CV is een goede oplossing, maar alleen zeer geschikt als je huis goed geïsoleerd is. Is dat niet het geval? Dan is een pelletkachel de perfecte oplossing.

Kijk op Pelletgigant.be voor een groot aanbod aan pelletkachels en voor de beste service.