Algemeen

Overleef de donkere dagen dit jaar net even iets makkelijker

Wanneer de dagen korter worden en het weer grauw voor de ramen langstrekt, dan is het lastig om niet in een halve depressie terecht te komen. Je vertrekt naar je werk voordat de zon opkomt, tijdens de lunch zie je de zon door de ramen schijnen en wanneer je eenmaal klaar bent met werken, dan is het alweer donker. Wil je de donkere dagen wat makkelijker doorkomen dit jaar, dan is het goed om even aan de slag te gaan in huis. Je hebt er nog geen halve dag voor nodig en het gaat een wereld van verschil maken.

Creëer je eigen licht

Donkere dagen zijn vervelend, zeker omdat ons lichaam erop reageert. Donker betekent gast terugnemen en klaarmaken voor bed. Dat is lang niet altijd even praktisch wanneer het zes uur ’s avonds is en je net aan je vrijetijd begint. Zorg daarom voor extra verlichting in huis. Geen breedstralers of halogeenlampen aan het plafond, maar strategische verlichting om donkere hoekjes meer licht te geven. Hier kun je uiteraard ook gewoon kaarsen gebruiken (kijk bijvoorbeeld een bij maakjeeigensfeer), maar let wel op met kleine kinderen en huisdieren. Kaarsen zijn leuk, romantisch en knus, en kunnen ervoor zorgen dat je huis binnen dertig seconden in lichterlaaie komt te staan. Het laatste wil je dus niet.

Zorg voor genoeg te snoepen en hangmomenten

Het badpakseizoen is nog héél erg ver weg. Een beetje extra suiker en snoepgoed mag niet ontbreken in deze donkere dagen. Zorg ervoor dat je een lekkere plek hebt om te hangen. Lees je graag, dan graag een plek waar je gewoon lekker kunt zitten en genoeg verlichting hebt om je boek te kunnen lezen. Kijk je graag televisie, zorg dan dat je goed voor het scherm zit. En moet je al die luxe trouwkaarten nog schrijven voor de bruiloft die je aan het plannen bent? Dan is een tafel met stoelen én goede verlichting de beste plek om dit te doen voordat je gaat hangen.

Zorg dat je alles alvast in huis haalt

Ga je ook liever de straat niet meer op wanneer het donker, koud of glad is? Of wanneer je jezelf eindelijk in dat huiselijke pak gehesen hebt waarin de buren je echt niet hoeven te zien? Dan is het verstandig om nu alvast te kijken naar de dingen die je echt in huis moet hebben. Pasta en diepvriesingrediënten kun je gemakkelijk alvast hamsteren, net als de meeste drankjes die een langere houdbaarheidsdatum hebben. Bekijk vooral eerst even wat je op een gebruikelijke maand nodig hebt en sla alvast het wc-papier en maandverband in, plus genoeg te eten – dan weet je zeker dat je gewoon lekker thuis kunt blijven bij je brandende kaarsjes en favoriete serie.

Geef een antwoord