AlgemeenWonen

Hoe is het met jouw bovenkamer? Meer ruimte met een dakkapel

“Hoe creëer ik zoveel mogelijk ruimte?”, is meestal de eerste vraag die je jezelf stelt bij het betrekken van een nieuwe woning. Lichte kleuren, een ruimtelijke inrichting. Kan! Maar wist je dat een dakkapel ook enorm veel kan doen voor je huis? En dat die vaak binnen een dag al geplaatst is? Da’s nog sneller dan de kamer overschilderen en twee keer op en neer naar Ikea!

Dakkapel, de basics

Een dakkapel is een uitbouw die op een schuin dak geplaatst wordt. Deze uitbouw bestaat uit kozijnen en raamwerk. Het dak van een dakkapel zelf hoeft niet per se schuin te zijn, het kan ook een plat dak hebben of nokverhoging zijn. Qua materiaal zijn er diverse keuzemogelijkheden, hout en kunststof worden het meest gebruikt. Met een dakkapel creëer je meer ruimte en lichtinval op zolder en soms zelfs een complete extra slaapkamer. De meeste modellen worden tegenwoordig prefab gebouwd. Dit houdt in dat al het voorwerk al in de werkplaats van de aannemer is gedaan en jij binnen 1 dag een dakkapel hebt.

Welke dakkapel past bij mijn woning?

Net als elke andere uitbouw, moet een dakkapel bij je woning passen. Het is daarom altijd goed om eerst een paar zaken op een rijtje te hebben. Om te beginnen: hoe groot moet de dakkapel worden en waar wil je hem laten plaatsen? Aan de voor- of achterzijde van de woning of – in het geval van een hoekwoning – aan de zijkant van het huis? Stap 2 is de materiaal- en modelkeuze. Die is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is het belangrijk om te weten van welk materiaal het dak is waarop de kapel zal worden geplaatst. Maar je moet ook nadenken over de glassoort. Verder is het natuurlijk een kwestie van smaak. Wij begrijpen ook wel dat je liever geen kunststof dakkapel plaatst op een monumentale houten woning!

Materiaal

De markt voor dakkapellen is de laatste jaren enorm gegroeid. De keuze in materialen is reuze!

Kunststof dakkapel

Kunststof dakkapellen worden veruit het meest geplaatst. Het geeft een moderne look & feel, is relatief goedkoop en het grote voordeel van kunststof is dat het onderhoudsvrij is.

Houten dakkapel

Houten dakkapellen zijn karakteristiek en geven een sfeervolle uitstraling aan je woning. Ze zijn bovendien gemakkelijk over te schilderen. De enige kanttekening bij hout is dat het kan uitzetten en krimpen bij warm of koud weer.

Rieten dakkapel

Dakkapellen van riet zien we veel op het platteland. Dat komt omdat een rieten dakkapel alleen mogelijk is op een rieten (boerderij)dak. Rieten dakkapellen worden bij plaatsing behandeld met een brandwerend middel en moeten elke 30 á 35 jaar worden gerenoveerd.

Zinken dakkapel

Dakkapellen gemaakt van zink zijn, net als de kunststof variant, onderhoudsvrij. De reden waarom zink in de praktijk niet veel wordt gebruikt is omdat het relatief duur materiaal is.

Meer informatie over de mogelijkheden voor een dakkapel? Vragen? Of gewoon eens inspiratie opdoen?→ Besteleendakkapel.nl

Geef een antwoord