VerbouwenVerhuizenWonen

Wat doet de huizenmarkt in 2022?

Je ziet het huis van je dromen en je doet een bod. Razendsnel natuurlijk, want voor je het weet is het verkocht. Je biedt zelfs nog ruim boven de vraagprijs. Toch gaat het huis aan je neus voorbij. Overspannen, dat is wel het woord dat je kan gebruiken voor de huizenmarkt momenteel. Toch loopt de huizenmarkt tegen zijn grenzen aan. Hoe ver willen en kunnen potentiële kopers gaan om aan een huis te komen? En wat kunnen we verwachten van de huizenmarkt in 2022? 

Stijging van de huizenprijzen?

De vraag naar koophuizen is heel erg groot. Combineer dat met een extreem lage hypotheekrente en maatregelen waardoor meer geleend kan worden. Dan is een verdere huizenprijsstijging haast onvermijdelijk. Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het eigenlijk wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. Met de door hen genoemde percentages zou je gewoonlijk niet snel van ‘afkoeling’ spreken. Nederland heeft alleen twee uitzonderlijke jaren op de huizenmarkt achter zich. Daarin stegen de huizenprijzen eerst met 7,8% en dit jaar naar verwachting nog eens met 14%. Daarmee vergeleken kun je dus wel stellen dat de huizenprijzen in 2022 naar verwachting iets minder hard stijgen. 

Voor wie een woning kan vinden én financieren, is kopen nog altijd zéér interessant. De hypotheekrente is extreem laag. Dit zorgt niet alleen voor lage maandlasten, ook kan fors meer geleend worden. De hypotheekrente blijft ook in 2022 laag, maar de absolute bodemrentes van dit moment komen naar verwachting niet meer terug. Heb je dus een woning op het oog, dan kan het interessant zijn om de aankoop nog dit jaar rond te maken, het liefst met een goede makelaar, zoals Anne Fem nvm makelaar.

Afvlakking

De afvlakking van de huizenprijsstijging in 2022 heeft ook deels te maken met betaalbaarheid. Een koophuis kost nu gemiddeld 410.000 euro. Dit is voor een starter natuurlijk al lang niet meer haalbaar. Maar ook steeds meer huizenbezitters lopen tegen hun financieringsgrens aan. Dit terwijl zij toch vaak een flinke overwaarde hebben opgebouwd. De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nog beperkter.  De hoge huizenprijzen en een beperkt aanbod kunnen het sentiment op de huizenmarkt schaden. Als steeds meer potentiële kopers afhaken, kan dit voor een verdere afvlakking van de huizenprijzen in 2022 zorgen. Wat sowieso blijft, ook in 2022, is de hulp van een goede makelaar die met je meedenkt. Anne Fem nvm makelaar is zo’n makelaar. Als je bij hen aanklopt kom je niet voor plotselinge verrassingen te staan, ze stellen een realistische verkoopwaarde vast voor je huis en zorgen dat jouw huis zo goed mogelijk op de markt komt te staan.

Droomhuis

Nog even terug naar dat droomhuis hè. Zie je het voor je? Laten we hopen dat de voorspellingen enigszins uitkomen volgend jaar en de huizenmarkt van overspannen naar iets meer ontspannen gaat. Dat mocht het huis van je dromen voorbij komen, je niet weer achter het net vist maar straks die sleutel in je zak hebt zitten. Dat zou een mooi begin zijn van een mooi nieuw jaar.