VerhuizenWonen

Nieuwe eis van woonbranche: 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben de 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw halverwege februari hun wensenlijst doorgegeven voor de nieuwe regering. Zij willen dat er veel rekening wordt gehouden met het woningtekort en dat de komende nieuwe regering hier met ferme hand op inspeelt. 

Flinke tekorten

Op dit moment is het woningtekort gestegen tot 300.000 stuks. Daar spelen de huidige afspraken volgens branche- en belangenverenigingen in de woningbouw niet genoeg op in. In de afspraak met het huidige kabinet staan er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen op de agenda. Men heeft volgens de belanghebbenden in Den Haag onvoldoende rekening gehouden met veel verschillende aspecten, zoals de groeiende Nederlandse bevolking, langer zelfstandig wonende ouderen en immigratie. De 25 verenigingen komen daarom met een nieuw woonakkoord. 

Meer eenheid nodig

In dit woonakkoord staat dat de 25 partijen tot 2030 op 1 miljoen nieuwe woningen willen uitkomen. De jaarlijks woningbouw moet volgens dit nieuwe akkoord dus worden opgeschaald van 75.000 naar boven de 100.000 woningen. Naast enorme investeringen, vraagt dit om meer medewerking van gemeenten volgens de verenigingen. Veel gemeenten hebben nu namelijk hun eigen aanvullende duurzaamheidseisen. Het akkoord verlangt meer eenheid in de regelgeving. Ook moet de overheid gemeenten kunnen dwingen om grond aan te wijzen voor nieuwe woningen. Een minister met een verantwoordelijkheid voor wonen, ruimte en leefomgeving zou hiervoor een goede oplossing zijn.

Sociale huur: +250.000 woningen

Bij de bouw van nieuwe woningen wil men vooral kijken naar starters. Het lukt namelijk maar niet om voor hen een fijne markt te creëren. 250.000 woningen van het totaal moeten voor de sociale huur beschikbaar komen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige agenda. Koepelorganisatie Aedes laat aan het Algemeen Dagblad weten dat een afschaffing van de verhuurdersheffing (bijna 2 miljard euro per jaar) daarvoor nodig is. 

Starters helpen

Verder moet 30% van de woningen worden gebouwd onder de NHG-grens die nu is vastgesteld op €325.000. Nog eens 10.000 huizen moeten voor minder dan €260.000 op de markt komen. Ter vergelijking: de gemiddelde nieuwbouw prijzen liggen nu boven de vier ton. Ben jij een starter op de woningmarkt en wil jij in de rook van bijvoorbeeld Amsterdam een nieuwe woning bemachtigen? Hou dan zeker een makelaar Amstelveen en makelaar Zaandam goed in de gaten. Zij weten precies wat er in die steden speelt of gaat spelen tot 2030.