Wonen

Een kattenluik maakt je kat gelukkiger

Als je een kat hebt weet  je waarschijnlijk het dilemma van vele katteneigenaren. Je kat wilt graag naar buiten maar jij wilt dat misschien liever niet. Ook al komen katten 9 van de 10 keer terug toch is het een angst die altijd bij je blijft als je kat naar buiten is. Toch zijn de meeste katten avonturiers. Ze willen dus graag naar buiten, al is het maar om een kleine wandeling te maken. Dat ze het liefst ook misschien op zoek zijn naar een prooi is per kat verschillend. Als je jouw kat dus echt blij wilt maken moet je misschien eens kijken naar een kattenluik.

Kattenluik

Met een kattenluik kan jouw kat naar buiten maar ook naar binnen wanneer die maar wilt. Het is ook mogelijk om de luik af te sluiten voor bijvoorbeeld in de avond zodat jouw kat binnen blijft. Hierdoor hoef je niet steeds de deur open en dicht te doen voor wanneer die wilt gaan of wanneer die terug wilt komen. Het kan zijn dat jouw kat het ook gewoon heel leuk vind om in de tuin te zitten en misschien niet eens verder gaat dan dat.

Wat je vroeger vooral zag bij kattenluiken is dat er ook andere katten ineens in je huis zat dan alleen die van jezelf. Dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Zo zijn er nu kattenluiken met een kattenluik chip. Dit houdt in dat de luik alleen open gaat voor jouw kat.

Hoe werkt de kattenluik chip?

Een kattenluik met chip werkt via de microchip van jouw kat. Die krijgt je kat meestal van de dierenarts en staat in de paspoort. Je moet de microchip programmeren in de kattenluik en hierdoor weet de kattenluik dat het deurtje open mag gaan voor jouw kat. Stel je hebt meerdere katten dan is dit geen probleem. Een kattenluik kan namelijk verschillende microchippen opslaan.