Wonen

Bescherm je geliefde woning met een woonverzekering

Er zijn een aantal verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten om je geliefde woning en inboedel te beschermen tegen schade. Natuurlijk verschilt het per aanbieder welke schades wel en niet meeverzekerd zijn. Afhankelijk van een basisverzekering of allriskverzekering. Maar los daarvan zijn er een paar verschillende opties, zo heb je een inboedelverzekering, opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. We lopen ze even door.

Inboedelverzekering

Kortgezegd verzeker je bij een inboedelverzekering alle spullen ín je woning. Vaak ben je dan verzekerd tegen schades door zaken als brand, storm en lekkage. Maar ook voor diefstal. Onder inboedel wordt alles verstaan aan spullen en materialen die niet vastzitten aan het huis. Als een inbreker dus het raam inslaat om vervolgens je tv te stelen, zou de tv wel verzekerd zijn, maar de ruit niet.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert alles in de woning én alles wat eraan vastzit. Ook hier ben je meestal verzekerd tegen dezelfde schades als brand, storm lekkage en diefstal. Maar in dit geval is de ingeslagen ruit dus ook verzekert. Deze verzekering biedt dus een stuk meer. Een ander voorbeeld wat met deze verzekering wel verzekerd is, maar met een inboedelverzekering niet is de keuken. Als hier een brand ontstaat is met een inboedelverzekering je bestek wel verzekerd maar de keuken zelf niet. Bij een opstalverzekering is de gehele keuken verzekert.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering kun je naast een inboedel- of opstalverzekering aansluiten om je ook te verzekeren voor schade die je per ongeluk bij anderen maakt. Hier vallen bijvoorbeeld geleende spullen onder. Er zijn een hoop situaties waarbij jij aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade van anderen. Dit hoeft niet altijd jouw schuld te zijn. Bijvoorbeeld als een dakpan in een storm van je huis valt en schade veroorzaakt. Of als je fiets omvalt en hierbij schade maakt aan andermans eigendom. Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt deze gevolgschade gedekt.