AlgemeenBadkamerKeukenWonen

Hoe ventileer ik mijn huis?

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe lucht en een ongezonde leefomgeving. Door een luchtbehandeling zullen schimmel en gezondheidsklachten worden tegengegaan. Om de luchtvochtigheid te verbeteren zal er meer geventileerd moeten worden. Met onder staande tips ga je luchtvochtigheid tegen.

Ventileer het huis voldoende

Het klinkt makkelijk, verminderd vocht in huis. Hier is dan ook het begin om hoge luchtvochtigheid tegen te gaan. Droog liever de was buiten of in een drogen. Doe bij het koken een deksel op de pan. Droog je vloer na het dweilen en maak de douche droog. Zet bij het koken en douchen een raampje open voor een goede ventilatie. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zorg voor frisse lucht. Laat het door het huist stromen door ramen en deuren open te zetten. Heb je een ventilatierooster? Zorg dat deze stofvrij is. Controleer het rooster meerdere keren per jaar en maak het regelmatig schoon.

Aanhoudende circulatie toepassen in huis

De luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% liggen, ofwel 18 tot 20 graden binnenshuis. Pas op met openhaarden en houtkachels waarbij schadelijk stoffen vrijkomen. Zorg dat het een aangenaam klimaat binnen is en geen subtropisch klimaat waar allerlei bacteriën en schimmel kunnen groeien. Mocht je in de stad wonen of aan een drukke weg, zet dan alsnog een raam open. Zonder dat je het weet is de lucht binnen vuiler dan buiten. Wil je de stank niet binnen hebben? Meerdere keren per dag even tien minuten luchten geeft meer effect dan het raam de gehele dag open. Zo kan de lucht goed verspreiden in huis. Niet voor niet is het advies dat je de ramen moet openen bij een ramp. Zo krijgen giftige stoffen geen kans tot verspreiding.

Een fijne leefomgeving maakt het voor iedereen in huis prettiger. Het verbetert de gezondheid en het leven.