VerbouwenWonen

Welk soort afvalcontainer heb ik nodig?

Afvalcontainers zijn er in tal van verschillende soorten! Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de containers in de tuin of bij je voor de deur. Veel huishoudens hebben een groene container voor het GFT-afval, een grijze container voor restafval en een blauwe container voor papier. Daar komt bij dat men vaak zakken heeft, waarin PMD-afval verzameld wordt. In andere gemeentes wordt het PMD-afval in de blauwe bak ingezameld en wordt papier los bewaard. Deze containers bieden je echter nog geen ruimte voor bijvoorbeeld sloophout of andere vormen van bouwafval. Waar bewaar je dit? Je leest er op deze pagina meer over. 

Speciale container voor bouw- en sloopafval

Wanneer je aan de slag gaat met een verbouwing in huis, is de kans groot dat er bouw- en sloopafval vrijkomt. Denk aan hout met daarin spijkers, stukken steen of bijvoorbeeld oud isolatiemateriaal. Het is afval wat je niet in een grijze container mag stoppen. De kans dat de vuilniswagen beschadigd raakt door het steen is aanzienlijk. Daarbij moet dit afval op aparte wijze verwerkt worden. In het bijzonder wanneer het om bewerkte materialen gaat. In sommige gemeenten mag je wekelijks een bepaald gewicht aan bouw- en sloopafval bij de stortplaats brengen. 

Grofvuil in een container verzamelen 

Een verbouwing van je woning gaat mogelijk gepaard met het verwerken van een grote hoeveelheid grofvuil. Denk aan oude meubels die je af wil voeren, oude gordijnen, een vloerbedekking, enzovoorts. Je hebt speciale containers voor grofvuil. Ook hout en bouwafval mag vaak in zo’n container. Verfresten en bijvoorbeeld asbest kun je hier echter niet in laten afvoeren. Bij schoon puin is het slimmer om hier een losse container voor te huren. Vaak is dit een goedkopere optie dan een container voor grofvuil. Via Milieu Service Nederland kun je eenvoudig en voordelig een container huren.

Snoeiwerkzaamheden in de tuin uitvoeren 

Hoewel je veel tuinafval in de GFT-container af kunt voeren, is deze container lang niet altijd groot genoeg. In zo’n geval kan het lonen om een speciale container te huren voor snoeiafval. Denk bijvoorbeeld aan takken, struiken en complete bomen. Ga je de volledige tuin renoveren en heb je meer afval dan GFT-afval alleen? In dat geval heb je een container nodig voor gemengd tuinafval. Hier mag je ook een oude schutting en bijvoorbeeld graszoden in afvoeren. Tot slot heb je nog een speciale container voor grond. Grond mag vaak niet in de groene container en ook op de stortplaats heb je niet altijd de mogelijkheid om grond achter te laten. Hetzelfde geldt voor zand uit de tuin. 

Rolcontainers voor bedrijfsafval 

Heb je een eigen bedrijf? Dan krijg je net als alle andere bedrijven te maken met bedrijfsafval. Ook daar zijn verschillende soorten afvalcontainers voor. Rolcontainers zijn vaak het meest praktisch en zijn niet voor niets de populairste keuze voor veel bedrijven.