Verbouwen

Maak je bouwwerk stevig met houtdraadbouten.

houtdraadboutenhoutdraadbouten

Houtdraadbouten zullen voor de ware klusser geen vreemd materiaal zijn. Ben je echter zoals ik niet de meest geoefende klusser dan is het zaak dat je wel de goede bouten kiest als je een klusje wilt doen. Op die manier ben je er dan ook van verzekerd dat je de klus tot een goed einde gaat brengen en het resultaat er mag zijn.

Kies de juiste maat houtdraadbouten

Houtdraadbouten zijn prima geschikt als je houten delen aan elkaar wilt bevestigen. Ze zijn in diverse maten te koop dus kijk altijd goed welke je nodig hebt. Te klein werkt niet goed omdat dit de constructie er niet altijd even stevig op maakt maar te lang is ook weer niet nodig. Kijk daarom altijd goed welke maten er te koop zijn en kies de juiste.

Bestel of koop altijd voldoende

Houtdraadbouten kun je kopen in de bouwmarkt maar als je er liever niet voor de deur uit wilt kun je ze ook online bestellen. Vaak zijn ze per stuk te koop maar als je ze met meer stuks tegelijk aanschaft zullen ze per stuk voordeliger uitvallen. Tel daarom voordat je aan een klus begint goed hoeveel bouten je nodig hebt en bestel het juiste aantal. Een paar meer is, zeker voor een beginnende klusser, geen overbodige luxe. De ervaring leert namelijk dat je er wel eens eentje verpest en er soms net even eentje meer nodig hebt.

Verschillende soorten houtdraadbouten

Houtdraadbouten worden naast in verschillende maten ook van diverse materialen gemaakt. Zo kun je kiezen voor roestvrijstalen bouten maar zijn er ook bouten van verzinkt staal op de markt. Deze laatste versie bestaat ook in het zwart en is dan voorzien van een speciale coating. De binnenkant, dus onder de coating, is ook van verzinkt staal maar door de speciale buitenlaag is de bout beter bestand tegen roesten en corrosie. Zeker voor bouwwerken die buiten komen staan is deze variant een aanrader. Ze gaan lang mee en zorgen er meteen ook voor dat je bouwwerk voldoende stevigheid behoudt.

Kies de juiste pluggen

Met houtdraadbouten alleen ben je er nog niet. Zorg ook voor bijpassende pluggen waarin je de bouten bevestigt. De bouten zelf hebben een kopje waaronder een klein stukje bout zit dat glad is. Hierop zit geen schroefdraad. Het deel daaronder bevat wel schroefdraad en daarmee kun je de bout goed vastdraaien. Als de bout eenmaal goed aangedraaid is trekt deze het bovenste deel nog verder het hout in waardoor deze extra goed vast zit.

Werk met het juiste gereedschap

Behalve bouten en pluggen heb je ook nog het juiste gereedschap nodig. Zorg voor een schroevendraaier of schroefmachine met de juiste kop om de bouten vast te kunnen draaien maar ook voor een goede boormachine. Met name in hardhout is het nodig eerst voor te boren. In wat zachter hout hoeft dit niet altijd maar het is zeker wel aan te raden. Zo wordt het resultaat echt mooi en netjes afgewerkt en kun je er lang van genieten.

Geef een antwoord