Algemeen

Aanhangwagen kopen of leasen – dit zijn 3 punten om op te letten

Aanhanger kopen of leasen

Er komen vast wel eens momenteel voor waarbij je auto te weinig ruimte biedt voor het vervoeren van spullen. Bijvoorbeeld voor het vervoeren van een een bank die je hebt gekocht via Marktplaats, verhuisspullen vervoeren tijdens de verhuizing of het vervoeren van bouw- en sloopmaterialen tijdens een verbouwing. Het is erg handig om op dit soort momenten in bezit te zijn van een aanhanger. Wil jij een betrouwbare aanhanger kopen? Wij hebben drie punten op een rijtje gezet waarop je moet letten.

1. Type aanhangwagen

Aanhangwagens zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten: gesloten, open, groot, klein, enkel- en dubbel asser. De keuze voor het type aanhanger kan dan ook lastig zijn. Welk model het meest geschikt voor jou is, hangt af van het doel waarvoor je hem nodig hebt. Wil je iets zwaardere spullen vervoeren? Dan is het verstandig om te kiezen voor een geremde aanhangwagen. Wil je enkel een bankstel of vergelijkbare spullen vervoeren? Dan volstaat een eenvoudige enkelassige aanhangwagen met afdeknet.

2. Aanhangerverzekering

Voor eventuele schade die je met jouw aanhanger veroorzaakt, hoef je je niet apart te verzekeren. Dit wordt namelijk gedekt door de WA-verzekering van de auto waaraan de aanhangwagen gekoppeld is. Echter ben je voor diefstal van de aanhanger of schade niet verzekerd. Heb je een eigen aanhanger met een hoge waarde? Dan kan je een aanhanger verzekering overwegen.

3. Verkeersregels

Ben je in bezig van alleen een rijbewijs B? Dan mag je niet met elke aanhanger rijden. Zo mag de aanhangwagen waarmee je rijdt met lading niet zwaarder zijn dan 750 kilo. Is de aanhanger zwaarder, dan mag de totale combinatie van de aanhanger en de auto niet boven de 3500 kilo uitkomen. Wil je rijden met een zwaardere aanhangwagen? Dan heb je een rijbewijs B+ of BE nodig. Welke precies is afhankelijk van het gewicht.

Naast het rijbewijs zijn er nog meer regels voor het rijden met een aanhanger. Zo moet de lading goed vastgezet zijn, zodat deze zo min mogelijk verschuift. Ook moeten de spullen zijn afgedekt met een afdekzeil of afdeknet.

Geef een antwoord