Verbouwen

Groepenkast: Uitbreiden of toch vervangen?

Er zijn diverse situaties waarin uw huidige groepenkast, ook wel stoppenkast genoemd, niet meer voldoet. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

-Het aantal elektrische apparaten dat u gebruikt is toegenomen

-U stapt over van gas op elektrisch koken

-U gaat (meer) apparaten gebruiken die op krachtstroom werken

-U gaat zonnepanelen aanschaffen

Uw zekeringskast vervangen is verstandig als het bijvoorbeeld een exemplaar is van voor 1975; het jaar waarin de aardlekschakelaar verplicht werd. Hebt u nog een stoppenkast zonder aardlekschakelaar, dan is de keuze voor vervanging snel gemaakt. Maar er zijn ook situaties waarin vervanging van de gehele groepenkast niet noodzakelijk is om in de huidige behoeften te voorzien. Uitbreiding van bijvoorbeeld het aantal groepen volstaat in die gevallen ook.

Uitbreiding van uw keukenapparatuur

In uw keuken bevinden zich waarschijnlijk apparaten die om krachtstroom vragen. Een apparaat dat veel stroom verbruikt kunt u het beste op een eigen groep laten zetten om overbelasting te voorkomen. Als u uw keukenapparatuur gaat uitbreiden met een vaatwasser, (combi-)oven of een keramische of inductiekookplaat, dan is een extra groep per apparaat nodig. Voor elektrisch koken kunt u daarbij denken aan een fornuisgroep of kookgroep. Als uw groepenkast daar nog plaats voor biedt, dan is dat een prima oplossing.

Uitbreiding andere elektrische apparaten

Mogelijk hebt u meer elektrische apparaten dan voorheen in uw bezit, maar niet alle apparaten vragen veel stroom. Bij grootverbruikers van stroom moet u denken aan bijvoorbeeld:

-een oplaadpunt voor elektrische auto’s

-een sauna of jacuzzi

-elektrische kachels

Verbruiken de nieuw aangeschafte apparaten bij lange na geen 3500 Watt en gebruikt u de apparaten in dezelfde groep niet allemaal tegelijk, dan is vervanging en wellicht zelfs uitbreiding van de groepenkast niet nodig

Bij Elektro Oké denken wij graag met u mee over de beste oplossing voor uw situatie. Voor meer informatie of als u een groepenkast bestellen wilt kunt u kijken op de website van Elektro Oké!