Algemeen

Thuis middelen voor pigmentatie: hoe donkere vlekken te verwijderen

Pigmentatie verwijst naar het verkleuren van de huid. Huidpigmentatiestoornissen veroorzaken veranderingen in de kleur van uw huid. Melanine wordt gemaakt door cellen in de huid en is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid.

Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij uw huid donkerder wordt. Dit kan plekken op uw huid of uw hele lichaam aantasten. Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken genoemd, zijn een veel voorkomende vorm van hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie is meestal onschadelijk, maar kan soms worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening. Bepaalde medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat uw huid donkerder wordt. Het is voor de meeste mensen meer een cosmetisch probleem.

Pigmentvlekken verminderen

Wilt u pigmentvlekken verminderen? Er zijn verschillende manieren waarop u hyperpigmentatie thuis kunt behandelen. Hoewel verschillende van de remedies die we hier delen anekdotisch zijn, suggereert enig onderzoek dat hun belangrijkste ingrediënten werken op huidpigmentatie.

appelcider azijn

Appelazijn bevat azijnzuur, waarvan onderzoek aantoont dat het de pigmentatie kan verlichten.

Aloë vera

Aloë vera bevat aloïne, een natuurlijke depigmenterende stof waarvan is aangetoond dat het de huid lichter maakt en effectief werkt als een niet-toxische hyperpigmentatiebehandeling, volgens een onderzoek uit 2012.

rode ui

Extract van rode ui (Allium cepa) is een ingrediënt in sommige in de handel verkrijgbare crèmes voor het verlichten van huid en littekens. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gedroogde schil van rode uien de huid effectief kan verlichten. Zoek naar crèmes voor hyperpigmentatie die Allium cepa bevatten en gebruik ze zoals voorgeschreven.

Groene thee extract

Onderzoek toont aan dat groene thee-extract een depigmenterend effect kan hebben wanneer het op de huid wordt aangebracht. U kunt groene thee-extract kopen en het aanbrengen zoals aangegeven. Sommige websites raden aan om groene theezakjes op donkere plekken aan te brengen voor een verlichtend effect, hoewel er geen bewijs is om deze bewering te ondersteunen.

Zwarte thee water

Uit een dierstudie die in 2011 werd gepubliceerd, bleek dat zwarte theewater donkere vlekken op cavia’s verlichtte. Het zwarte theewater werd gedurende vier weken twee keer per dag, zes dagen per week aangebracht.

Zoethoutextract

Zoethoutextract bevat actieve ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze hyperpigmentatie verlichten die wordt veroorzaakt door melasma en blootstelling aan de zon. Topische crèmes met zoethoutextract zijn zonder recept verkrijgbaar. Gebruik zoals aangegeven op de verpakking.

Melk

Van melk, karnemelk en zelfs zure melk is aangetoond dat ze de verkleuring van de huid effectief verlichten. Melkzuur is het ingrediënt dat verantwoordelijk is voor dit effect.

Medische hyperpigmentatiebehandeling

Afhankelijk van de oorzaak van uw hyperpigmentatie, kan de behandeling betrekking hebben op het aanpakken van een onderliggende medische aandoening of het stoppen van een medicijn. Er zijn verschillende medische behandelingsopties voor hyperpigmentatie verwijderen beschikbaar als huismiddeltjes voor pigmentatie u niet de gewenste resultaten geven. Deze omvatten:

  • chemische peelings
  • microdermabrasie
  • intens gepulseerd licht (IPL)
  • laser resurfacing
  • cryotherapie