AlgemeenInspiratieVerbouwenWonen

Dit moet je weten over je dak

Dit moet je weten over je dak

Een dak boven je hoofd hebben is voor iedereen een van de meest basis behoeftes. Toch zijn er veel dingen over je dak die je eigenlijk zou moeten weten en staan we hier niet zo vaak bij stil. Een dak heeft namelijk wel wat onderhoud nodig, maar er zijn ook behandelingen waardoor je de hoeveelheid benodigde onderhoudsbeurten weer omlaag kunt halen. We vertellen je graag wat meer.

Reparatie

Wanneer er niet voldoende onderhoud is gepleegd aan het dak, of het dak gewoon aardig verouderd is kunnen er problemen ontstaan. Lekkages kunnen erg vervelend zijn en veel schade toebrengen aan de rest van de woning. Laat daarom je dak zo snel mogelijk controleren en repareren wanneer je problemen hebt met het dak. Een dakreparatie kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Het ligt aan de staat van het dak. Als de constructie onder de pannen nog in goede staat is kunnen alleen de pannen vervangen worden. Soms is toch een volledige dakreparatie nodig waarbij ook de constructie van pannenlatten en folie moet worden vervangen. Laat je altijd goed informeren door een betrouwbaar dakservice bedrijf.

Reiniging

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geld ook voor problemen met je dak. Om te voorkomen dat je dak snel verouderd is goed onderhoud nodig. Door het klimaat in Nederland kunnen daken erg bevuild raken en kunnen er zelfs dingen op gaan groeien. Dit is slecht voor de kwaliteit van het dak. Om te voorkomen dat deze bevuilingen schade toebrengen kun je je dak professioneel laten reinigen. Vaak wordt er geëindigd met een laag anti alg/mos middel.

Coating

Een andere optie is om na een zorgvuldige reiniging een coating op het dak aan te laten brengen. Dit is een speciale laag die de dakpannen beschermt tegen weersinvloeden, schimmels, algen en micro-organismen. Daarnaast is dit ook een goede optie om je dak te renoveren als ze nog niet te veel verouderd zijn. Je kunt er ook meteen voor kiezen om een nieuw kleurtje te kiezen.