InspiratieWonen

We zijn in de wereld van afvoerloze haarden gedoken

Vrijwel iedereen denkt bij een openhaard aan gezelligheid. Grote kans dat jouw opa en oma vroeger vaak de haard aan hebben gemaakt met kerst of sinterklaas. Of misschien zoek jij altijd naar vakantiehuisjes mét openhaard, als je zomers op vakantie gaat. Zo kun je ’s avonds heerlijk met een wijntje en een boekje tot rust komen. Toch creëren maar weinig mensen tegenwoordig deze gezelligheid in hun eigen huis. Waarom? Men denkt vaak dat het lastig en duur is. Veel moderne huizen beschikken niet meer over een rookkanaal en er eentje aanleggen is een dure grap. Woon je in een appartement dan kun je het wel helemaal vergeten. Of toch niet? De wereld van afvoerloze haarden is groter dan ooit. 

Maar wat zijn afvoerloze haarden precies en wat zijn de mogelijkheden? We doken erin en zochten het voor je uit. Mocht je naar aanleiding van dit artikel zelf eens tussen de haarden willen neuzen? Kijk dan eens bij Haardcenter. Deze haardenspecialist heeft een fijne webshop met talloze merken en modellen. Ook is er veel informatie te vinden zodat je precies weet waar je aan toe bent. Aanrader dus!

Een open haard zonder afvoer, hoe werkt dat?

Vroeger gebruikte elke haard altijd hout als brandstof. Omdat hout niet honderd procent verbrand, komt er rook en roet vrij. Om te voorkomen dat je hele huiskamer blauw staat van de rook moet je dit afvoeren via een schoorsteen. Daarnaast zorgt het trekken van de schoorsteen voor nieuwe zuurstof, dat nodig is voor de verbranding van het hout. Decennialang werd dit gebruikt om huizen te verwarmen en licht te brengen in het donker. 

Hier kleven alleen wel een aantal nadelen aan. Je hebt een schoorsteen nodig die goed onderhouden moet worden om brand te voorkomen. Daarnaast is de rook allesbehalve gezond voor je. Verre van ideaal dus. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele mooie afvoer loze oplossingen op de markt, onder te verdelen in twee belangrijke categorieën: bio-ethanol en elektrisch. 

Hout maakt plaats voor bio-ethanol

Bij bio-ethanol haarden wordt vloeistof gebruikt als brandstof, in plaats van hout. Het voordeel hiervan is dat er volledige verbranding plaatsvindt. Hierdoor heb je dus géén afvoer nodig en komen er ook geen schadelijke stoffen vrij. Een beetje bio-ethanol bijvullen in het reservoir is ook nog eens een stuk eenvoudiger dan houthakken en in grote blokken op slaan in de schuur. Het mooie van een bio-ethanol haard is dat je wel degelijk echt vuur hebt. Dit ziet er dus net zo realistisch uit als een ouderwetse openhaard en geeft ook nog eens warmte af. Met een mooi design model pimp je in één klap je kamer. 

Liever geen gedoe met vuur? Kies voor elektrisch

Hoewel bio-ethanol haarden doorgaans ontzettend eenvoudig en veilig in gebruik zijn, geven sommige mensen toch de voorkeur aan een haard waar geen echt vuur bij te pas komt. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat het veilig is voor kinderen en huisdieren. Een elektrische haard biedt dan uitkomst. Je steekt hem simpelweg in het stopcontact en bedient hem eenvoudig met een afstandsbediening. Kind kan de was doen! Veel mensen denken nog steeds dat elektrische haarden behoorlijk kitsch zijn. Dit is echter allang niet meer het geval. Er zijn tegenwoordig elektrische haarden op de markt die bijvoorbeeld gebruik maken van waterdamp. Hierdoor heb je een super realistisch vuurbeeld wat bijna niet van echt te onderscheiden is. 

Zoals je misschien al door hebt na het lezen van dit artikel, zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor ieder budget, huis en interieur is er wel een passende afvoerloze haard te vinden. Bekijk dus vooral de modellen die je online tegenkomt en vindt een model dat bij je past. Zie je jezelf al zitten zaterdagavond op de bank met een wijntje erbij? Haard aan en genieten maar!