Verbouwen

Dit moet je weten nog vóór je gaat verbouwen

Dit moet je weten nog vóór je gaat verbouwen

Er komt een hoop kijken bij een verbouwing. Helaas zijn dit niet alleen de leuke dingen zoals het ontwerpen van de nieuwe ruimtes en het inrichten hiervan. Er zijn regels waar je je aan moet houden en andere zaken waar je rekening mee moet houden. Ik help je graag een handje door je aan een van deze zaken te helpen denken, namelijk asbest.

Asbest in oude constructies

Als je gaat verbouwen is de kans groot dat je ook wat gaat slopen. In oude constructies van voor halverwege de jaren 90, is de kans groot dat er asbest is gebruikt als bouwmateriaal. Tegenwoordig weten we hoe gevaarlijk dit materiaal kan zijn en daarom zijn er extra regels rondom het verbouwen en slopen van constructies die gebouwd zijn voor 1994.  Daarom is het uitlaten voeren van een asbestinventarisatie voor dat soort constructies verplicht. Hier komt dan een asbest advies wat opgevolgd moet worden om het eventuele asbest zo veilig mogelijk af te voeren.

Asbest advies

Een asbest advies komt tot stand doordat een expert grondig onderzoek gaat uitvoeren naar de constructie die je wil verbouwen. Hierbij worden onder andere oude bouwtekeningen en rapportages geraadpleegd. Uiteindelijk neemt hij ook een monster van het asbest om te laten onderzoeken in een lab. Op basis van al dit onderzoek wordt een asbest advies opgesteld waarin wordt beschreven hoe het asbest op de veiligste manier verwijderd kan worden.

Asbestverwijdering

Met het advies kun je niet zelf aan de slag gaan. Het verwijderen van asbest is wederom een specialistische klus die je aan professionals over moet laten. Vaak heeft het bedrijf wat het asbest advies geeft ook voldoende contacten om je een goed asbestverwijderingsbedrijf aan te bevelen wat geschikt zal zijn voor de klus. Zij weten wel raad met het advies en zullen het asbest op de veiligste manier verwijderen, waarna jij met je verbouwing verder kunt.