Tuin

Verrijk je tuin met bodembedekkers

Bij bodembedekkers wordt meestal direct aan planten gedacht. Toch vallen onder de noemer bodembedekkers ook hele andere zaken. Eigenlijk dekt de term bodembedekking de lading beter. Dit artikel gaat dan ook over natuurlijke bodembedekking, namelijk houtsnippers, boomschors en cacaodoppen. Ze hebben allemaal dezelfde voordelen maar verschillen onderling wat van elkaar.

Waarom bodembedekking?

Het aanbrengen van bodembedekking in je tuin is een absoluut pluspunt en heeft vele voordelen. Welke dat zijn?

1. Tegen onkruid

Een mooie tuin willen we allemaal maar dan zonder onkruid. Niemand staat op onkruid in de tuin te wachten. Doordat natuurlijke bodembedekkers als boomschors, cacaodoppen of houtsnippers het zonlicht tegenhouden, wordt de groei van onkruid tegengegaan. Door het aanbrengen van deze extra laag op je tuinaarde zal het onkruid minder goed kunnen wortelen. Mocht er toch nog onverwachts onkruid door deze laag heen komen, kan dit er heel eenvoudig eruit worden getrokken.

Voor een optimaal resultaat is het van belang dat je minstens een laag van vijf centimeter aanbrengt.

2. Tegen uitdroging

Zoals hierboven al aangehaald, houden natuurlijke bodembedekkers het zonlicht tegen. Daardoor zal de grond minder snel uitdrogen. Zeker met de klimaatverandering en de steeds warmer en droger wordende zomers is dat een prima oplossing. Door de natuurlijke bodembedekkers hoef je minder vaak te sproeien. Dat is gunstig voor de portemonnee.

3. Goede doorlatendheid

Door de klimaatverandering hebben we ook steeds vaker met overmatige regenval te maken. Houtsnippers, boomschors en cacaodoppen laten water en vocht ten opzichte van beklinkering heel goed door en zijn dus veel milieuvriendelijker. Daardoor wordt mogelijke wateroverlast beperkt. Natuurlijke bodembedekking is dus ook een prima alternatief voor grind.

4. Het weren van katten en slakken

Katten hebben een voorkeur voor onbegroeide grond en zullen natuurlijke bodembedekking mijden omdat die niet prettig aan de poten aanvoelt. Cacaodoppen zijn het toverwoord wanneer je katten wilt weren. Cacaodoppen hebben een geur die katten niet lekker vinden en het maakt een knisperend geluid.

Slakken zijn wars van de (voor hen) scherpe randjes van bodembedekking. De grootste hekel hebben slakken aan cacaodoppen.

5. Het verbeteren van de bodem

Niets is voor eeuwig. Dat geldt ook voor natuurlijke bodembedekking. Die zal na een bepaalde periode, zo tussen de twee en zes jaar, afhankelijk van de soort, langzaam vergaan. Daardoor ontstaat weer een nieuw laagje aarde met voedingsstoffen.

Welke bodembedekking moet ik kiezen?

De voordelen van bodembedekking zijn globaal genomen hetzelfde. Het uiterlijk is wat verschillend, dat is een kwestie van smaak. Waar je nog meer op kunt letten? Hieronder beschrijven we per soort de kenmerken.

Boomschors

Boomschors blijft als restproduct c.q. afval over bij houtproductie. Boomschors is ook de bekendste natuurlijke bodembedekker. Afhankelijk van de soort gaat boomschors twee tot zes jaar mee. Franse boomschors gaat het langste mee, dennenschors het kortste. Hoe langer boomschors mee gaat, des te duurder.

Boomschors is in verschillende diktes verkrijgbaar. Des te fijner boomschors is gemalen, des te beter het onkruid kan weren en vocht kan vasthouden.

Heb je een schommel of een klimrek in de tuin? Met een laag van 30 centimeter kun je hier een zachte ondergrond aanleggen.

Houtsnippers

Houtsnippers zijn een restmateriaal uit de bosbouw en zijn afkomstig van gemalen dennen- of loofbomen. Houtsnippers gaan aanzienlijk minder lang mee dan boomschors. Je zult ze elk jaar moeten aanvullen.

Heb je zelf veel snoeiafval? Dan is het misschien lucratief om een goede hakselaar aan te schaffen, waarmee je zelf houtsnippers kunt maken.