Tuin

Vaste planten kopen vóór de winter? Waarom niet!

De grootste investeringen in de tuin zijn waarschijnlijk al gedaan. Afgelopen lente zijn er veel mensen geweest die de tuincentra offline en online bezocht hebben om de tuin klaar te krijgen voor de zomer; zeker met de grote aantallen mensen die de zomervakantie bij huis doorgebracht hebben. Voor menig Nederlander is het de eerste keer geweest dat er echt gewerkt is om de tuin klaar te maken.

Na de vakantiemaanden is het moment gekomen om de balans op te maken. Zijn er nog aanpassingen nodig? Toch een terras aanleggen bijvoorbeeld – of meer vaste planten kopen om ook in de winter een groene tuin te hebben? Vaste planten kun je namelijk ook vóór de winter aanschaffen. Zelfs wanneer deze niet volledig winterhard zijn.

Vaste planten beschermen in de wintermaanden

Vaste planten kunnen volledig winterhard zijn. Deze hebben weinig bescherming nodig, omdat de winters doorgaans redelijk mild zijn in Nederland. Vaste planten die half winterhard zijn, kunnen nu ook gewoon nog de grond in. Hier is een beetje planning bij nodig, omdat deze planten wel een extra hand nodig hebben wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen.

Er zijn verschillende opties. Zo kun je de vaste plant beschut neerzetten (de wind doet vaak meer dan een nachtvorst van een paar graden) en kun je de bakken beschermen met noppenfolie wanneer je de vaste planten in een pot zet. Ook is het verstandig om de planten bij elkaar te plaatsen wanneer zij bescherming nodig hebben. Zo wordt het makkelijker om de bodem te bedekken met stro, zaagsel of ander natuurlijk materiaal om de planten tegen de vorst te beschermen.

Aan de slag met de tuin voor volgend jaar

Heb je afgelopen zomer gemerkt dat er toch nog het een en ander gedaan moet worden aan de tuin, dan is het verstandig om nu alvast te beginnen. Zo kun je in de lente de laatste puntjes oppakken om daarna te genieten van een prachtige tuin, die aan alle wensen voldoet!