Tuin

Plaats een kachel in je tuinhuis of uitbouw!

Heb jij een tuinhuis, serre of uitbouw? Dan ontbreekt er misschien nog maar één ding om er jullie favoriete relaxplek van te maken: een houtkachel of pelletkachel. Er zijn maar weinig items die zoveel sfeer kunnen brengen als een kachel. Bovendien zorgt de warmte van de kachel ervoor dat je veel aangenamer kunt zitten. Je zult sneller tijd gaan doorbrengen in jullie extra zithoek als het er gemakkelijk warm te maken is. Nog niet overtuigd? We zetten de voordelen van een kachel in een tuinhuis, serre of uitbouw voor je op een rijtje.

Goedkoop verwarmen

Houtkachels zijn veel goedkoper in gebruik dan elektrische kachels, of centrale verwarming op gas. Ze kunnen een ruimte zowel efficiënt als effectief verwarmen. Dat houdt in dat de energie (het hout) maximaal benut wordt om het lekker warm te krijgen. Omdat de houtkachels van tegenwoordig moeten voldoen aan strenge eisen, weet je zeker dat jouw nieuwe kachel efficiënt zal stoken.

Hout is niet zo duur en gemakkelijk verkrijgbaar. Waar gas op den duur opraakt, kan hout eenvoudig geproduceerd worden. Doordat er steeds nieuwe bomen aangeplant worden, zullen we niet snel zonder hout zitten.

Milieuvriendelijk

Houtkachels verwarmen milieuvriendelijk. Bij het stoken komt CO2 in de lucht, maar de boom waar het hout vandaan komt heeft net zoveel CO2 uit de lucht gehaald bij zijn groei. En zoals hierboven ook genoemd is hout een hernieuwbare brandstof: we kunnen zelf nieuwe bomen planten. Zolang hout duurzaam wordt gekapt, kan het een uitstekende keuze zijn voor het verwarmen van je tuinhuis, serre of uitbouw.

Sfeerbrenger

Een houtkachel is niet alleen functioneel, hij draagt ook enorm bij aan de sfeer in een ruimte. Houtkachels bieden een warme en gezellige ambiance die elke ruimte naar een ander niveau kan tillen. Bovendien zijn houtkachels verkrijgbaar in allerlei ontwerpen en stijlen, zodat je er altijd wel een kunt vinden die het interieur van jouw tuinhuis, serre of uitbouw perfect aanvult! Bij een goede sfeer hoort natuurlijk ook een bijpassende lounge dining set.

Veelzijdig

Houtkachels zijn ontzettend veelzijdig. Zo zijn er bijvoorbeeld kachels waarop je ook kunt koken, of zelfs kachels met een ingebouwde oven. Op die manier kun je brood, pizza of andere lekkernijen maken. Als je graag tijd doorbrengt in je uitbouw of veranda met een lekker hapje of drankje, kan zo’n kachel een hele leuke toevoeging zijn.

Gemakkelijk installeren

Voor een uitbouw of veranda waar geen stroom is, is een houtkachel natuurlijk helemaal ideaal. Zonder dat je elektriciteit hoeft aan te leggen, kun je het wel lekker warm stoken.

Een kachel is eenvoudig te plaatsen. Er moet natuurlijk wel een rookkanaal aangelegd worden om te kunnen stoken. Wie een beetje handig is kan dit in een uitbouw of tuinhuis prima zelf installeren. Vanaf de kachel kun je gemakkelijk een rookkanaal opbouwen, door kachelpijpen in elkaar te schuiven in de maat van de kachel. Er moet natuurlijk wel een gat in het dak geboord of gezaagd worden. Door het dak gebruik je een stuk brandveilig dubbelwandig rookkanaal. Voor elk daktype zijn weer verschillende producten te verkrijgen om het rookkanaal er doorheen te bouwen. Of je nou een pannendak of kunststof dak hebt, plat of hellend, elk dak heeft zijn eigen materialen. Zo heb je bijvoorbeeld een EPDM dakdoorvoer die speciaal voor kunststof en EPDM-daken is. Op het dak komt nog een stormkraag om de pijp heen, zodat het water goed afgevoerd wordt. Je schuift tot slot een mooie schoorsteenkap op de pijp en klaar is je rookkanaal.

Bij de kachelmaterialen wordt meestal duidelijk aangegeven hoe je ze goed aan elkaar kunt bevestigen. Kachelbedrijven zijn graag bereid om je hierin advies te geven. Zelf installeren scheelt je natuurlijk een hoop geld, en hoe leuk is het als jij je vrienden kunt vertellen dat je de kachel zelf geïnstalleerd hebt? Mocht je het toch liever aan een professional toevertrouwen, maak je geen zorgen. Die zijn er ook genoeg te vinden.