Tuin

3 tips om te starten met zelfvoorzienend leven

We krijgen steeds meer aandacht en zorg voor het klimaat. Zelfvoorzienend leven is een wens van veel mensen. Je wordt er creatief van, bent in veel gevallen goedkoper uit en het geeft je een voldaan gevoel. Wil je ook starten met zelfvoorzienend leven? Hierbij 3 tips hoe je dit bereiken kunt.

Start met je eigen groente en fruit verbouwen

Niet langer afhankelijk van de supermarkt. Je eigen groente en fruit verbouwen werkt aanstekelijk. Er zijn vele kweekkassen online waaruit je kiezen kunt. In een kas groeien je plantjes beter. Dit komt omdat je de ideale groei omstandigheden kunt creëren. Denk aan warmte en ook voldoende water. Ook dieren krijgen minder kans om aan je sla te knabbelen in een kweekkas.

Hoe lekker is het, als je jouw eigen sla en aardappelen op je bord hebt liggen straks. Zelfvoorzienend leven naar een hoger level tillen? Kweek ze dan in het seizoen! Je kunt regenwater opvangen en dit gebruiken om de gewassen te besproeien. Zo groei je in zelfvoorzienend leven! Wat helpt in het groeien van je gewassen, is om de plantjes zoveel mogelijk naar het zuiden te plaatsen. Dit geeft ze overdag het meeste zonlicht. 

Je eigen verzorgingsproducten maken

Eenmaal naar de etiketten kijkend van de shampoo, zul je schrikken van hoeveel toevoegingen er in verwerkt zijn. Naast je eigen groente en fruit verbouwen, kun je ook je eigen verzorgingsproducten maken. Van de shampoo tot de tandpasta, met slechts een paar ingrediënten kun jij ook hierin zelfvoorzienend zijn. 

Ook je schoonmaakmiddelen voor in huis kun je zelf maken. De basis ingrediënten hiervoor zijn baking soda, citroen, schoonmaakazijn, natuurlijke zeep en eventueel een etherische olie. Zoek een milieuvriendelijke verpakking om je tandpasta, zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen in te bewaren. Dan ben je helemaal goed bezig!

Je eigen dieren houden

Naast de kweekkas, zijn kippen ook de investering waard voor het zelfvoorzienend leven. Als je helemaal veel ruimte hebt, kun je ook nog een koe of geit aanschaffen. Kippen leveren eieren en ook vlees. De mest van de kippen, koe of andere dieren zoals een paard kun je weer in de kweekkas gebruiken. De grond wordt er zo rijker van en het helpt je gewassen groeien. Champignons doen het bijvoorbeeld uitstekend op paardenmest!

Als je niet genoeg plaats hebt om een koe te houden, dan zijn geiten erg fijn. Leer geiten melken en maak zo je eigen geitenkaas. Ook heb je altijd verse geitenmelk in huis. En met het groente afval wat je over houdt van de kas, kun je de dieren bijvoeren. Met name kippen zijn alleseters. Van de korstjes van je brood tot de restjes van het avondeten. Ze eten het dankbaar op.