Keuken

Keuken inspiratie: 5 tips om een gezellige woonkeuken te creëren

Op zoek naar keuken inspiratie om je (woon)keuken een make-over te geven? Door middel van sfeerverlichting, gebruik van natuurlijke materialen en voldoende opbergruimte maak jij van je woonkeuken de perfecte plek om te koken en eten. Wij geven inspiratie met 5 fijne tips! 

Inspiratie voor een keuken make-over

Op zoek naar inspiratie om je woonkeuken een frisse update te geven? No worries, wij helpen je een handje! De keuken is de centrale plek in het huis waar we veel te vinden zijn. Een plek waar de gezellige diners plaatsvinden met vrienden en familie of waar je een fijn moment samen hebt tijdens het ontbijt met het gezin. Het hart van het huis omtoveren tot een ruimte met een huiselijk karakter hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, want je kunt veel kanten op met deze ruimte. Dus is jouw keuken toe aan een make-over en wil je jouw keuken eens een andere look geven? Wij zetten 5 tips voor je op een rij om je keuken onder handen te nemen. 

1. De keukenvloer als basis voor de woonkeuken

De juiste keukenvloer kiezen is best een moeilijke beslissing, maar zeer belangrijk voor de sfeer van de woonkeuken. Allereerst dient een keukenvloer natuurlijk functioneel zijn, want er zal vast veel worden geknoeid of over de vloer gaan in de komende jaren. Al die vlekken, kruimels en vallende apparaten en servies kunnen best schadelijk zijn voor een vloer. Een houten vloer is prachtig in een woonkeuken en laat de ruimte veel knusser voelen. Maar helaas is een houten vloer wel kwetsbaar. Gelukkig kun je met het juiste onderhoud je vloer wel beschermen tegen vlekken. Mocht je een houten vloer helemaal niets vinden, dan zijn mooie natuurtegels ook zeer geschikt om te kiezen als keukenvloer. Een tegelvloer is heel makkelijk schoon te maken en kan wel tegen een stootje. Vooral een zwart/wit geblokte tegelvloer is momenteel erg populair in een gezellige woonkeuken.

2. Match de keuken bij de rest van het huis 

Door de keuken qua stijl te matchen met de rest van de inrichting in het huis creëer je één geheel en dat is precies wat je wilt bereiken met een woonkeuken. Ga voor kleuren, materialen en accessoires die ook terugkomen in de andere ruimtes in huis. Zo krijgt de keuken een huiselijk karakter waar mensen zich thuis voelen en creëer je de perfecte plek om te koken én dineren. Als het maar even kan, zorg dan dat er genoeg ruimte is voor iedereen om hun eigen ding te doen in de keuken. Creëer een ruimte om te koken, maar ook ruimte om bijvoorbeeld de krant te kunnen lezen of een spelletje te kunnen doen. 

3. Voldoende opbergruimte is een must

Een beetje rommel in de keuken is natuurlijk niet te voorkomen, maar vaak kan te veel rommel behoorlijk storend zijn. Voldoende opbergruimte is dan ook cruciaal om je woonkeuken netjes te houden en ervoor te zorgen dat random spullen niet rondslingeren. Plaats bijvoorbeeld een hoge apothekerskast in een hoek of plaats (als je er de ruimte voor hebt) een eiland met lades en deurtjes in het midden van de woonkeuken. Keukentrolley’s zijn ook altijd een goed idee! Voordat je begint aan de keuken make-over is het slim om eerst eens flink huis te houden in alle kastjes met spullen. Zijn er bepaalde bakjes, apparatuur of servies die je al jaren niet meer gebruikt? Breng ze naar een tweedehandswinkel of verkoop ze op Marktplaats. Wat dacht je bijvoorbeeld van die broodbakmachine of sodamaker die je werkelijk waar nog nooit hebt gebruikt. Kill your darlings en maak ruimte!

4. Kies het juiste sfeerlicht 

Een ander belangrijk onderdeel van de woonkeuken is de verlichting. Dat lijkt misschien een fluitje van een cent, maar het is belangrijk om hier goed over na te denken. De verlichting kan van grote invloed zijn op de uitstraling van jouw woonkeuken. Een mooie balans vinden tussen de juiste functionele werkverlichting en fijne sfeerverlichting is dus echt een must! Koken met slecht licht is frustrerend, maar fel licht is niet bepaald sfeervol. In veel keukens vind je daarom spotjes boven het aanrechtblad die voldoende licht geven tijdens het koken. Middels een mooie hanglamp boven de keukentafel creëer je extra sfeer.
 

5. Voeg groene planten toe aan de woonkeuken

Kamerplanten brengen letterlijk leven in de brouwerij en ze geven een mooi kleurtje aan de keuken! Naast dat planten er gezellig en levendig uitzien, zijn ze ook functioneel. Ze filteren immers de lucht zodat de schadelijke stoffen verwijderd worden. Goed om te weten is dat niet alle kamerplanten geschikt zijn voor in de keuken. Check daarom van tevoren of de plant die je wilt aanschaffen voor de keuken voldoende licht krijgt en of de keuken een hoge of juist lage luchtvochtigheid heeft. Met deze criteria kun je vervolgens de perfecte kamerplant uitzoeken. Mocht je het nou helemaal goed willen aanpakken: ga dan voor kruidenplanten! Kruidenplanten doen het namelijk erg goed in de keuken en de kruiden zijn de perfecte toevoeging voor de heerlijke gerechten die je in je woonkeuken klaarmaakt!

Geef een antwoord