Keuken

De verschillende soorten Sambal

Sambal is echt zo’n verslavend product, het is nooit precies hetzelfde en je kan het overal wel bij gebruiken. De een is pittiger en kan je amper een theelepel van in je gerecht doen anders verbrand je al je smaakpapillen en bij de ander kan je de hele pot er in gooien om alleen maar dat kleine beetje pit bij je gerecht te creëren. Toch zijn er verschillende soorten sambal die je het beste bij bepaalde gerechten kan gebruiken.

 Oelek

De sambal oelek is het meest gebruikte en bekende soort sambal. Je kan het ook zien als de meest pure vorm omdat deze alleen gemaakt wordt met rode pepers, zout en azijn. De rauwe pepers zijn heter, waardoor de Oelek vaak flink pittig en scherp is. Dit is de soort sambal die je overal goed bij kan combineren, in je nasi goreng maar ook bij anders Aziatisch eten. Een echte alleskunner dus!

Manis

Sambal manis is een stuk zoeter. Deze kun je gewoon royaal op je eten smeren, crackers, brood, of bij je rijst. Dit is ook een goede marinade voor je tofu of vlees en geeft het gerecht wat meer fleur. Deze sambal wordt zoet gemaakt door de combinatie van de suiker en de ketjap manis.

Badjak

Badjak wordt gemaakt van gebakken pepers en zoals eerder vernoemd is deze dan ook wat milder dan de Sambal Oelek. Ook gaan hier meer ingrediënten doorheen zoals uien, knoflook en trassi (garnalenpasta). Dit is lekker te combineren gemixt in de mayo en is ook erg lekker te gebruiken in de stoofpotten, of ook erg lekker bij de stamppot! Deze Sambal wordt al vaak tijdens het eten toegevoegd maar bij een pittig gerecht staat deze vaak ook nog op tafel zodat iedereen naar eigen smaak meer kan toevoegen. Deze is onmisbaar bij de Oosterse rijsttafel.