Keuken

5x waar je aan moet denken als je een nieuwe keuken gaat kopen

Wil je een nieuwe keuken kopen? Dat is natuurlijk een grote stap waar je goed de tijd voor moet nemen. Je wilt tenslotte wel dat je straks 100% tevreden bent met de aankoop die je hebt gedaan. Het is daarvoor van belang dat je op zoek gaat naar voldoende inspiratie. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een nieuwe keuken gaat kopen? Wij zetten het hieronder voor je op een rij, dus lees vooral verder!

De indeling van de keuken

Een van de eerste dingen waar je over na moet denken als je een nieuwe keuken wilt kopen, is de indeling hiervan. De indeling van de keuken bepaalt namelijk voor een groot deel hoe het er straks uit komt te zien. Je kunt bij de indeling van een keuken bijvoorbeeld denken aan een U-vormige keuken, rechte keuken of kookeiland. Wat het beste bij jouw huis past, is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Doe hier genoeg research naar en vraag advies indien nodig, zodat je zeker weet dat je hierin een goede keuze maakt.

De keukenstijl 

Ook belangrijk om te bepalen is de stijl van de keuken. Hierin heb je tegenwoordig een ruime keuze, waardoor dit best een zoektocht kan worden. Om erachter te komen welke keukenstijl je het mooiste vindt passen bij jezelf en bij je woning, is het goed om hiervoor voldoende inspiratie te verzamelen. Dit kun je doen door langs te gaan bij fysieke winkels of door online te zoeken naar verschillende keukenstijlen. Waar je aan kunt denken? Bijvoorbeeld aan landelijke-, moderne-, industriële, klassieke- of houten keuken. Bekijk de verschillende soorten keukenstijlen om te kijken wat het beste bij jouw wensen past.

De kleur 

Niet alleen de keukenstijl zelf is belangrijk, maar ook moet je nadenken over de kleur van jouw keuken. Dit kan best een lastige keuze zijn, want de kleur speelt een grote rol in hoe het eruit komt te zien. Wel is het zo dat bepaalde kleuren kenmerkend zijn voor een bepaalde keukenstijl, dus je kunt hier zeker rekening mee houden. Kies voor kleuren in je keuken die goed matchen met de rest van je interieur, zodat het allemaal een mooi geheel wordt in huis. 

Als je een tijdloze keuken wilt realiseren, kan het een aanrader zijn om gebruik te maken van neutrale kleuren. Deze kleuren zijn altijd goed en hierdoor hoef je jezelf daarom niet druk te maken over dat je keuken na een tijdje niet meer hip is. Bij neutrale kleuren zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan zwart, wit of grijs.

Het werkblad

Ook belangrijk om naar te kijken, is het werkblad dat je graag wilt hebben. Als we het hebben over het werkblad van de keuken, dan kun je verschillende kanten op. Werkbladen zijn te koop in verschillende soorten en materialen, waardoor het geen kwaad kan om meerdere opties te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten werkblad, kunststof werkblad, granieten werkblad of blad van keramiek. Je hebt hierin genoeg keuze, dus kijk goed naar de mogelijkheden. Het materiaal waar je voor kiest bepaalt bijvoorbeeld hoe goed het bestand is tegen hitte, krassen, deuken en vlekken. Weeg de voor- en nadelen van deze materialen tegen elkaar af, zodat je hierin de juiste keuze kunt maken.

De keukenapparatuur

Jouw keuken is natuurlijk niet compleet zonder de juiste apparatuur. Bij keukenapparatuur kun je ten eerste denken aan belangrijke inbouwapparatuur, zoals een vaatwasser, oven, magnetron, koelkast, kookplaat en afzuigkap. Deze keukenapparatuur speelt een grote rol in hoe je jouw keuken straks kunt gaan gebruiken, waardoor je hier belangrijke keuzes in moet maken. Denk ook na over keukenapparatuur dat leuk is om te hebben, zoals bijvoorbeeld een Quooker, stoomoven of koffiezetapparaat. 

Bij het kopen van een nieuwe keuken komt een hoop kijken. Dit is dan ook een proces dat best veel tijd in beslag kan nemen, het kopen van een keuken doe je namelijk niet even zomaar. Bovendien is een keuken een flinke investering, waardoor je goed over alle nodige stappen moet nadenken. Deze dingen hierboven kun je in ieder geval in gedachten houden als je de perfecte keuken voor jezelf wilt kopen. Door hier rekening mee te houden is de kans groot dat je straks tevreden bent en je met jouw nieuwe keuken weer een lange tijd vooruit kunt!