InspiratieWonen

5x tips om een fitnessruimte te creëren in huis

Ben je een echte sportliefhebber, maar vind je het steeds naar de sportschool toegaan een dingetje? Dan is het een prima optie om wat vaker of zelfs helemaal thuis te gaan sporten voortaan. Thuis kan jouw sportsessie namelijk minstens net zo effectief zijn! Of je nu gebruik maakt van gewichten en dumbbells of een loopband: thuis is het mogelijk om goed aan de slag te gaan. Om je sportsessies optimaal uit te voeren in huis, kan het echter wel handig zijn om een aparte fitnessruimte te creëren. Maar wat heb je hier naast een hometrainer en andere fitnessapparatuur allemaal nodig? Wij geven je wat handige tips, dus lees vooral verder!

Geschikte ruimte in huis bepalen

Als je van plan bent om een soort homegym te maken in huis, is het natuurlijk eerst van belang om te bedenken waar in huis je dit gaat doen. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een aparte hoek van een ruimte te gebruiken, maar nog beter is het als je echt een aparte ruimte hebt voor jouw sportsessies. Ga dus eens na waar in huis dit een mogelijkheid zou zijn. Wat handig is om te doen, is om te zoeken naar een ruimte waar je over genoeg daglicht beschikt. Als er een extra kamer in huis momenteel niet gebruikt wordt, is dit de ideale optie voor een fitnessruimte! Als dit niet het geval is, is het een kwestie van creatief zijn om toch een eigen sportgedeelte te maken thuis.

Kijk of de vloer geschikt is

Heb je een ruimte gekozen waar je jouw homegym wilt bouwen? Dan is het ook belangrijk om te kijken naar de vloer hiervan. Het is namelijk zo dat lang niet iedere vloer even geschikt is om goed te sporten. Het is van belang dat de vloer die je hebt liggen in je fitnessruimte goed is voor jouw veiligheid. Het is bevorderlijk voor jouw sportsessies dat je een goede grip hebt, zodat er geen vervelende dingen gebeuren tijdens het sporten. Ook is het essentieel dat jouw vloer in de fitnessruimte de materialen kan beschermen. Een goede vloer leidt tot minder schade en dit is altijd fijn in zo’n ruimte. Aan welke soort vloeren je zou kunnen denken? Bijvoorbeeld aan rubberen tegels. Ook het gebruiken van matten voor een fitnessruimte wordt aangeraden, omdat je in dit geval niet de hele vloer meteen hoeft te vervangen. Zorg er dus in ieder geval voor dat je hierover nadenkt, om jouw trainingen zo effectief en veilig mogelijk te houden.

Denk na over de fitnessapparatuur die je wilt hebben

Een van de belangrijkste onderdelen van een fitnessruimte zijn natuurlijk de fitnessapparaten die je hierin plaatst. Het is natuurlijk mogelijk om een training uit te voeren zonder fitnessapparaten, maar voor de afwisseling en effectiviteit van jouw sportsessies kan het wel aan te raden zijn. Bij fitnessapparatuur heb je een ruimte keuze, waardoor je hier alle kanten mee op kunt. Voordat je bepaalt welke fitnessapparaten je graag wilt hebben in huis, is het goed om na te denken over welke spiergroepen je graag wilt trainen. Aan welke apparaten je zou kunnen denken? Bijvoorbeeld aan een loopband, hometrainer, crosstrainer en roeitrainer. Maar ook het aanschaffen van gewichten, dumbbells en een halterbank kan een goede overweging zijn. Lees jezelf goed in over de verschillende soorten fitnessapparatuur, zodat je de ideale homegym voor jezelf kunt bouwen.

Zorg voor voldoende verlichting

Een andere tip die je zeker in gedachten moet houden bij het creëren van een fitnessruimte thuis, is om te zorgen voor voldoende verlichting. Hoewel daglicht enorm fijn is om te hebben in de ruimte die je hebt gekozen, is ook andere verlichting nog essentieel. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan ledverlichting: een energiezuinige optie. Het is mogelijk om voor je eigen homegym wat fellere verlichting te gebruiken, zoals je ook vaak ziet in een sportschool. 

Maak de ruimte gezelliger

Sporten in een saaie ruimte geeft nou niet bepaald veel motivatie. Als laatste stap kan het daarom leuk zijn om de ruimte die je hebt gekozen gezelliger te maken. Dit kan namelijk motiverend werken, waardoor je jouw sportsessies enorm effectief kunt maken. Het opleuken van de fitnessruimte in huis is op verschillende manieren mogelijk. Van het ophangen van een spiegel tot het ophangen van inspirerende, motiverende quotes: er zijn mogelijkheden genoeg. 

Wil je voortaan vaker of helemaal thuis trainen? Dat is dus zeker mogelijk. Deze tips hierboven kunnen jou erbij helpen om een ideale fitnessruimte te creëren thuis. Zo kun je sporten wanneer het jou uitkomt en hoef je niet telkens meer naar de sportschool.