Interieur

Zijn aluminium jaloezieën voor jou interessant of niet?

Heb je de keuze gemaakt om in je woning gebruik te gaan maken van een bepaalde vorm van raamdecoratie? Gaat jouw voorkeur op dit vlak bovendien uit naar jaloezieën? In dat geval zal je een keuze moeten maken tussen de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. De tijd dat je alleen maar kon kiezen voor houten jaloezieën ligt namelijk reeds vrij ver in het verleden. Naast de jaloezieën van hout kan je dan bijvoorbeeld ook kiezen voor aluminium jaloezieën of jaloezieën van PVC. Deze laatste genieten tegenwoordig een niet onaanzienlijke populariteit. Waarom dat nu precies zo is en welke exacte voordelen er nu verbonden zijn aan het gebruik van aluminium jaloezieën vertellen we je graag door middel van de informatie hier op deze pagina!

  1. Wat zijn de voordelen van aluminium jaloezieën?

Voor elk type jaloezie welke op de markt is terug te vinden geldt dat ze over haar eigen, specifieke voordelen beschikt. Ook gebruikmaken van aluminium jaloezieën kan er in de praktijk voor zorgen dat je bent verzekerd van de nodige voordelen. Om welke voordelen het hierbij nu precies gaat vertellen we je graag middels het onderstaande overzicht. 

  1. 1.) Aluminium jaloezieën hebben een zonwerende werking 

In eerste instantie is het zo dat je door te kiezen voor aluminium jaloezieën meteen beschikt over een efficiënte vorm van zonwering. Deze jaloezieën zijn dan ook als geen ander geschikt om zonnestralen tegen te houden die tot in je woning willen penetreren. Aluminium staat er immers om bekend geen licht door te laten. Dit zorgt er niet alleen voor dat hinderlijke UV-straling in je woning kan worden voorkomen, daarnaast kan ook de temperatuur in je huis onder controle worden gehouden. Aluminium jaloezieën kunnen tot slot ook nog voorkomen dat er veel warme lucht de woning zal verlaten. Op deze manier kan ze zelfs een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van warmteverlies en dus een te hoog uitvallende energiefactuur. Het spreekt voor zich dat ook dit altijd mooi meegenomen is. Geperforeerde aluminium jaloezieën laten zelfs in gesloten toestand nog een kleine hoeveelheid licht door.

  1. 2.) Aluminium jaloezieën zijn niet vatbaar voor vocht

Vroeger werd er door mensen haast blind voor gekozen om gebruik te maken van houten jaloezieën. Dit ook niet alleen maar in een ruimte zoals de woonkamer, maar ook in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Op het ogenblik dat er in een vochtige(re) ruimte gebruik wordt gemaakt van houten jaloezieën kan dat als gevolg hebben dat het hout na verloop van tijd gaat rotten. Dat is uiteraard in het geheel niet de bedoeling, integendeel. Door te kiezen voor aluminium jaloezieën kan je een dergelijke situatie op efficiënte wijze voorkomen. Aluminium staat er namelijk om bekend niet te rotten en ook roest krijgt geen schijn van kans. Dit zorgt ervoor dat aluminium jaloezieën voor vochtige ruimtes veruit de meest interessante keuze zijn! 

  1. 3.) Een ongelofelijk veelzijdige uitstraling

Voor houten jaloezieën geldt dat ze zich in de praktijk kenmerken door een warme, gezellige uitstraling. Dit zorgt ervoor dat jaloezieën van hout eigenlijk in een groot aantal verschillende interieurs tot hun recht kunnen komen. Dit gezegd zijnde is het zo dat dit type van jaloezieën veelal niet in een modern interieur worden geïntegreerd. Dat geldt zeker wel voor aluminium jaloezieën. Deze jaloezieën kunnen dan ook zeker in een strak en modern interieur worden geïntegreerd. Sterker nog, eigenlijk is het mogelijk om aluminium jaloezieën in elke stijl van interieur te implementeren. Ook wanneer je ervoor hebt gekozen om op een eerder klassieke wijze jouw interieur in te richten kan je dus het aanschaffen van aluminium jaloezieën zeker en vast overwegen.

  1. 4.) Verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren

Nog steeds denken veel mensen vaak dat aluminium jaloezieën enkel en alleen verkrijgbaar zijn in het bekende, grijs metalen kleur. Dat is uiteraard niet correct. Net zoals kunststof jaloezieën is het namelijk zo dat ook aluminium jaloezieën vandaag de dag aangekocht kunnen worden in de meest uiteenlopende kleuren. Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar neutraal gekleurde aluminium jaloezieën of geef je toch eerder de voorkeur aan exemplaren welke iets opvallender zijn? In beide gevallen behoort het met aluminium jaloezieën zonder ook maar enige twijfel tot de mogelijkheden!

  1. Met welke nadelen moet je eventueel rekening houden?

Het spreekt voor zich dat er niet alleen maar voordelen verbonden zijn aan het gebruik van aluminium jaloezieën. Hoe interessant dit type van jaloezieën dan ook mag zijn, er zijn ook altijd een aantal nadelen waar je bij stil zal willen blijven staan. Om ervoor te zorgen dat je met absolute zekerheid de juiste keuze zal maken voor jouw type raamdecoratie hebben we uiteraard ook al deze mogelijke nadelen even voor je op een rijtje gezet. 

  1. 1.) Aluminium jaloezieën vangen doorgaans vrij veel stof 

In de praktijk is het zo dat aluminium jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen. Dit zorgt ervoor dat ze vrij veel stof vangen. Ondanks het feit dat je jaloezieën van aluminium heel wat stof kunnen opvangen is het wel zo dat het vuil ook eenvoudig kan worden verwijderd. Het volstaat dan ook in principe doorgaans om hiervoor gebruik te maken van een eenvoudige stofdoek. Wil je toch even met nat de jaloezieën schoonmaken? Dan is het mogelijk om daarvoor gebruik te maken van een gewone vochtige doek, eventueel met een klein beetje standaard schoonmaakmiddel. Het feit dat aluminium jaloezieën in de praktijk wat stof opvangen hoeft dus in principe niet echt een groot probleem te betekenen. 

  1. 2.) Slechts een beperkte isolerende werking

Zowel op akoestisch als op thermisch vlak beschikken aluminium jaloezieën slechts over een beperkte, isolerende werking. Van houten jaloezieën is bijvoorbeeld algemeen bekend dat ze nagenoeg optimaal weten te isoleren. Dat geldt net wat minder voor de aluminium exemplaren. Wil je dus met andere woorden graag met zekerheid kunnen stellen dat jouw jaloezieën zo optimaal mogelijk kunnen isoleren? In dat geval zal de keuze voor houten exemplaren wellicht al snel zijn gemaakt. 

  1. 3.) Aluminium is een materiaal dat geen warmte uitstraalt

Dat houten jaloezieën vandaag de dag nog steeds zo populair zijn heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat ze een bepaalde warmte en gezelligheid uitstralen. Dat ontbreekt een beetje wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van aluminium jaloezieën. Ben jij eerder iemand die houdt van een strak en neutraal interieur? Dan kan de enigszins koelere uitstraling van het aluminium nu net een niet onbelangrijke troef zijn.

Geef een antwoord