InterieurWonen

Schoorsteenbranden; Hoe ontstaat ze?

open haard vuur

Een schoorsteenbrand is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Daarom is het van levensbelang om regelmatig een schoorsteenveger lang te laten komen voor het laten vegen van je schoorsteen. In dit artikel vertellen wij hoe schoorsteenbrand ontstaat en hoe vaak je een schoorsteenveger moet inschakelen.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Op het moment dat je brandhout stookt in je kachel of haard komen er onverbrande deeltjes vrij die via rookgassen in het rookkanaal terechtkomen. Nadat deze deeltjes gehecht zijn aan de wand van het rookkanaal vormen ze een teerachtige laag. Deze laag is zeer brandbaar en wordt ook wel creosoot genoemd.

Wanneer de temperatuur in het rookkanaal boven de 500 graden komt bestaat er een kans dat deze laag in brand vliegt. De mate van aanslag wordt bepaald door het stookgedrag en is dus afhankelijk van hoe vaak je stookt. Het is zelf mogelijk dat de laag creosoot zo dik wordt dat het rookkanaal verstopt en de schoorsteen niet meer “trekt”. In dit geval is er zelfs gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Dit moet je dan ook ten alle tijden voorkomen door regelmatig een schoorsteenveger in te huren.

Hoe vaak schoorsteenvegen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van hoe vaak er gestookt wordt, het stookgedrag en de vochtigheid van het haardhout. Als je veel stookt moet de schoorsteen ook vaker geveegd worden. Twee keer per jaar kan dan ook zeker geen kwaad. Als je de kachel alleen gebruikt als sfeerverwarming zal één keer per jaar voldoende zijn.

Na het vegen is het verstandig om te vragen hoeveel roetaanslag er uit de schoorsteen kwam. Was er veel roet? Dan is het aangeraden om regelmatiger de schoorsteen te laten vegen. Was er weinig roet aanwezig? Dan kan je misschien iets minder vaak de schoorsteenveger laten komen, echter kan je beter te vaak dan te weinig je schoorsteen laten vegen.

Bron:  Schoorsteenvegersnel.be

Geef een antwoord