Interieur

De juiste rolgordijnen kiezen: zo doe je dat

Je koopt voor weinig geld een rolgordijn bij de bouwmarkt of een budget meubelzaak. Dat verklaart voor een groot deel de populariteit van dit type raamdecoratie. Je zou daarmee haast vergeten hoe mooi rolgordijnen kunnen zijn. De juiste keuze maken hoeft niet veel tijd te kosten. Er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten, en uiteraard wil je vooraf weten wat elektrische rolgordijnen kosten. Op deze pagina maken we een weloverwogen keuze maken eenvoudiger.

Waarom kiezen voor rolgordijnen?

Er zijn schuifgordijnen, plissé gordijnen, vouwgordijnen en ook rolgordijnen. De voornaamste keuze om voor een rolgordijn te kiezen is het praktische gebruik. Daarnaast is het een strak design, wat niet de aandacht trekt in een ruimte maar wel zorgt voor een stijlvol interieur. De uitstraling hangt uiteraard sterk samen met de kwaliteit van het materiaal en de wijze waarop deze bevestigd is. Al met al is het een type raamdecoratie die zeker het overwegen waard is, met opties voor zowel moderne als meer klassieke stijlen en kleuren.

Geautomatiseerde rolgordijnen

De volgende stap is het automatiseren van de raamdecoratie. Ook hier zijn er weer meerdere opties om uit te kiezen, waarbij rolgordijnen heel gunstig uitpakken. Hoewel ook horizontaal schuivende gordijnen met een elektrisch systeem uitgerust kunnen worden, leent met name het strakke materiaal van een rolgordijn op rol zich heel goed voor automatisering. De elektrische rolgordijnen kosten liggen uiteraard hoger dan een model met koordjes, daar staat het gemak tegenover. Zo zijn er een aantal specifieke voordelen van zowel licht doorlatende als elektrische verduisterende rolgordijnen:

  • Koordjes zien er uiteraard niet zo mooi uit, daarnaast kunnen deze draden met kinderen of huisdieren in huis zelfs gevaarlijk zijn. Met een gordijnrails op stroom hoef je nooit meer aan koordjes te trekken.
  • De bereikbaarheid van gordijnen is niet altijd optimaal, denk aan een bank die voor het raam staat. Door de rails op afstand te bedienen hoef je niet over banken te klimmen of andere capriolen uit te halen. Je hebt zo ook meer vrijheid bij het inrichten van de ruimte.
  • Automatisch rolgordijnen openen en sluiten mag je gerust heel letterlijk nemen. Zo is het mogelijk om een timer in te stellen, of een lichtsensor te plaatsen. Zo heb je er geen omkijken meer naar.
  • Naast het gemak van geautomatiseerde raamdecoratie speelt veiligheid en privacy ook zeker een rol. Wanneer je laat thuiskomt heb je geen behoefte aan pottenkijkers de hele dag. Wanneer je aan tafel zit wil je niet opstaan als de schemer invalt. Laat technologie je werk uit handen nemen.

Niet alle geautomatiseerde opties zijn standaard inbegrepen. Zo kun je zelf kiezen voor bediening  met een knop, een draadloze afstandsbediening of via een smartphone app. Wanneer er smart home apparatuur in huis aanwezig is kan ook daarmee een koppeling worden gemaakt. Denk aan bediening met stem of laat de lampen inschakelen zodra je de gordijnen laat sluiten.

Elektrische rolgordijnen kosten

Standaard prijzen zijn moeilijk te noemen, omdat het veelal maatwerk oplossingen zijn. Er zijn wel producten met standaard afmetingen, maar woningen zijn nou eenmaal niet standaard. Dit soort budget producten hebben doorgaans slechts een beperkte breedte, daarnaast valt het assortiment kleuren en materialen vaak nogal tegen. Je kunt de kosten beperken door zelf de raamdecoratie op te meten. Zo kun je op de website van Somfy meetinstructies vinden voor zowel op de dag als in de dag. En als je niet weet wat we daarmee bedoelen kun je deze verschillen in de meetinstructies terugvinden. Het is uiteraard ook mogelijk hiervoor een specialist in te schakelen, wanneer je niet in de gelegenheid bent om dit karwei zelf uit te voeren.

Zijn elektrische verduisterende rolgordijnen zwaar?

Afhankelijk van de breedte kunnen verduisterende rolgordijnen behoorlijk zwaar worden. Een muur met ramen zal dit gewicht met gemak kunnen dragen, het is wel van belang dat de motor krachtig genoeg is. Je mag aannemen dat een brede gordijnrails met motor hiervoor geschikt is, bij een leverancier van zowel het materiaal als de elektronica zal alles op elkaar afgestemd zijn. Ondanks het gewicht zijn er toch fluisterstille opties, die je zonder overlast zelfs op de slaapkamer kunt installeren. Zo word je wakker door het zonlicht, niet door het geluid van de motor.

Slim uitbreiden

Maak elektrische rolgordijnen deel uit van een smart home. Stel voorkeursprogramma’s in zoals een avondje televisie of vroeg opstaan op werkdagen en later in het weekend. Bedien de raamdecoratie op de kinderkamer vanuit de woonkamer, of zelfs vanaf de andere kant van de wereld via een app en mobiel internet. In combinatie met bijvoorbeeld smart lights of een beveiligingscamera is het mogelijk de woning zowel comfortabeler als veiliger te maken.

Geef een antwoord