InspiratieWonen

Zo maak je een lichtplan in huis

Zo maak je een lichtplan in huis

Verlichting in huis is alles bepalend. Het kan de functie en sfeer van een ruimte volledig maken of verpesten. Gelukkig kun je zelf eenvoudig een goed lichtplan maken in een paar simpele stappen.

Tip: afkijken mag!

Als eerst wil ik beginnen met een goede tip. Omdat het maken van een lichtplan best lastig kan zijn is het absoluut een aanrader om inspiratie op te doen en te spieken bij anderen. Kijk in een mooie woonwinkel hoe verlichting daar is toegepast of in je favoriete restaurant. Overal om je heen kun je spieken. Kijk naar woonprogramma’s op tv of lees nog wat blogs over het onderwerp. Ook webshops kunnen erg inspirerend zijn. Ik kan aanbevelen om eens te kijken bij: http://www.lampenmaster.nl/.

Stap 1: bekijk de ruimte

Deze eerste stap klinkt er logisch, maar kijk eens goed naar de ruimte waar je een lichtplan voor wil maken. Teken de ruimte desnoods uit. Inclusief alle meubels en wanddecoraties. Kijk ook goed naar alle functies die de ruimte heeft. Waar ga je zitten om een boekje te lezen? Waar hangt een wanddecoratie die geaccentueerd mag worden? Let hierbij ook goed op eventuele technische beperkingen. Je kunt niet in elke woning overal een lamp plaatsen.

Stap 2: basis verlichting

De basis van een lichtplan gaat om een goede balans tussen direct en indirect licht. Direct licht schijnt direct de kamer in. Indirect licht schijnt op de muur en het plafond en verlicht de ruimte doordat het licht weerkaatst. Indirect licht is ook een belangrijk element voor kleine ruimtes die je ruimer wil laten aanvoelen. Door het weerkaatsende licht lijkt de ruimte groter.

Stap 3: sfeer- en taakverlichting

Als je weet waar je direct en indirect licht wil plaatsen kun je gaan nadenken over sfeer en taken. Sfeer licht creëer je door licht af te wisselen met donker. Juist door deze contrasten te maken wordt de ruimte sfeervoller. Taakverlichting gaat om het plaatsen van functionele lichten op belangrijke plaatsen. Een goede lamp bij jouw hoekje op de bank waar je het liefst leest.\

Stap 4: lampen kiezen

De laatste stap is het uitzoeken van de daadwerkelijke verlichting. De lampen en de lichtbronnen. JE weet nu precies wat je zoekt. Kijk ook goed of er plaatsen zijn waar je multifunctionele lampen wil plaatsen. Er zijn veel lampen met meerdere functionaliteiten.