Algemeen

Alles over LED-verlichting

Alles over LED verlichting

Verlichting is enorm belangrijk in huis. Op sommige plekken en in sommige situaties wil je alles goed en helder kunnen zien, maar vaak wil je juist wat sfeerverlichting die niet te fel is. Hiervoor moet je goed nadenken over je lichtplan. Maar wat je ook bedenkt in je lichtplan. Maak het met ledverlichting. Dit heeft veel voordelen en biedt enorm veel mogelijkheden.

Veel verschillende opties

Bij ledverlichting denk je misschien aan blauwe verlichting, maar één kleur licht of juist aan LED-strips die je in alle kleuren van de regenboog kunt maken. Maar er is nog veel meer mogelijk met ledverlichting. Eigenlijk kun je alle andere soorten lampen vervangen door een LED-variant. Dit gaat van LED TL armatuur tot een roze sfeerlamp. Een ledlamp is dus niet per definitie koel licht, ledlampen zijn er ook in warme kleuren. Iets wat een ledlamp beter kan dan alle andere soorten lichtbronnen is licht in één richting sturen, daarom is dit ook perfect voor spotjes, maar dit hoeft niet. Kijk om een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden op Letsleds.nl.

Zuiniger én veiliger

Maar waarom zou je alle lampen vervangen voor een LED-variant? Niet alleen omdat alles nog steeds mogelijk is, maar omdat het veel zuiniger is. Een ledlamp verbruikt tot wel 70% minder energie dan andere lichtbronnen. Dit komt omdat ledverlichting enorm efficiënt is. Er is maar weinig energie nodig om veel licht te produceren en er gaat (bijna) geen energie verloren aan bijkomende warmte die verloren gaat. Dat is een groot verschil met een gloeilamp die maar 10% van zijn verbruik omzet in licht en 90% verspild aan warmte produceren. Daarnaast is het veiliger dat een ledlamp geen warmte produceert.

Gaan lang mee

De levensduur van een ledlamp is veel langer dan die van andere lichtbronnen. Zo heeft de gloeilamp een gemiddelde levensduur van 1000 uur, een spaarlamp gemiddeld 5000-10.000 uur maar een ledlamp kan gemiddeld 20.000uur meegaan. Dat is dus 20x zo lang als een gloeilamp.