InspiratieVerbouwenWonen

Tips voor meer licht in huis

Tips voor meer licht in huis

We kunnen niet allemaal in een loft woning wonen met gigantisch grote ramen en weinig binnenmuren die het licht tegen kunnen hoeden. Maar er zijn wel verschillende dingen die je in elk huis komt doen om meer licht te creëren of je huis lichter te laten lijken.

Pak de buitenkant aan

Er zijn een aantal dingen die je aan de buitenkant van je huis kunt aanpakken om het licht binnen te maximaliseren. Kijk of er planten weggesnoeid kunnen worden die zonlicht tegenhouden. Zorg dat er geen planten voor of dicht bij het raam staan die het licht kunnen blokkeren. Daarnaast zou je ook lichtkleurige bestrating kunnen neerleggen zodat ook vanaf de grond buiten, meer licht naar binnen weerkaatst kan worden.

De juiste inrichting

Natuurlijk zijn er ook veel dingen die je binnen kunt doen om je huis lichter te laten lijken. Hiervoor hoeven ook niet alle muren en meubels wit te zijn. Let alleen op een aantal punten. Plaats geen grote of hoge meubels vlak bij het raam. Deze blokkeren het licht meteen bij binnenkomst. Kies ook voor meubels die op poten staan zodat er meer ruimte blijft onder de meubels. Dit zorgt voor een ruimtelijk geheel en laat meer licht door. Ook de vloer is erg belangrijk voor de hoeveelheid licht die in huis komt. Dat komt omdat de vloer in potentie veel licht door de ruimte kan weerkaatsen. Kies daarom voor een lichte vloer, eventueel zelfs een die extra reflecteert.

Een (kleine) verbouwing

Het vervangen van kozijnen is sowieso al een populaire renovatie om in huis te verrichten. Als je dit toch al van plan bent, kies dan voor witte of lichtkleurige kozijnen voor extra lichtreflectie in huis. Als je al deze dingen hebt geprobeerd en toch nóg meer licht wil, zou je kunnen overwegen om een iets grotere verbouwing aan te gaan. Laat je ramen bijvoorbeeld vergroten of voeg een heel raam toe. Ook een dakraam kan een mooie oplossing zijn voor sommige woningen.

Nog meer woontips lezen? Lees dan verder op woonlovers.nl